Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Descoperiri medicale

Descoperiri medicale #5484

Genomul uman

Cercetatorii de la Craig Venter Institute (JCVI, SUA), de la Universitatea California din San Diego si de la Spitalul de pediatrie din Toronto (Canada) au anuntat descifrarea in totalitata a genomului complet pentru un singur individ.

Cercetatorii au descifrat cei 23 de cromozomi paterni si cei 23 de cromozomi materni ai individului analizat.

Analiza acestei versiuni a genomului, numita versiunea 'HuRef', arata inaltul grad de variatii genetice ale celor doua categorii de cromozomi care coabiteaza in acelasi individ, potrivit cercetatorilor.



Alte doua versiuni de decriptare 'litera cu litera' (numita 'baza') a genomului uman au fost publicate in 2001, cea a cercetatorului Craig Venter si a colegilor sai de la firma privata Celera Genomics si alta a unui consortiu international public de cercetatori. Acesti genomi nu erau cei ai unui individ, ci un amestec provenind de la diverse persoane.

Detalii

Inima artificiala va costa 150.000 de euro

La treizeci de ani de la realizarea primului transplant de inima, specialistul cardiolog Alain Carpentier, seful secţiei de cercetare din cadrul spitalului Georges Pompidou din Paris, a prezentat prototipul primei inimi artificiale din lume, care poate fi produsa la scala industriala, informeaza cotidianul britanic Telegraph.



Dispozitive pentru salvarea inimii

Cand vine vorba de inima, exista doua dispozitive care ar putea face diferenta intre viata si moarte:

Peste 3-4 ani
Manusa pentru resuscitare cardiopulmonara fabricata de Atreo Medical este ca un ghid pentru cel care efectueaza procedura de resuscitare, spunandu-i cat de tare sau de repede sa efectueze compresiile toracice si cand sa faca respiratie gura la gura. Iti aminteste chiar si sa suni la Salvare.

Peste 5 ani
Chronicle IHM (Monitorul Hemodinamic Implantabil) ii vegheaza non-stop pe bolnavii care sufera de insuficienta cardiaca congestiva sau de alte boli cardiace cronice. Daca ai probleme cu inima - sa zicem de la o acumulare crescuta de fluide - IHM va trimite prin internet un mesaj catre doctorul tau, iar acesta iti poate modifica tratamentul.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #5499

Incursiune in creier

Disponibila
Creierul tau produce permanent celule noi. Procesul poarta numele de neurogeneza si, pentru prima oara, oamenii de stiinta au vazut pe viu cum se produc aceste celule. Descoperirea a fost facuta de cercetatorii americani de la Centrul Medical al Universitatii Stony Brook, Laboratorul National Brookhaven si Laboratorul Cold Spring Harbor, cu ajutorul spectroscopiei cu rezonanta magnetica de ultima generatie. Studierea acestui proces ar putea ajuta la diagnosticarea si tratarea unor boli ca Parkinsonul, scleroza multipla si depresia, boli in care neurogeneza este blocata.



Disponibila
In Germania, cercetatorii au dezvoltat in premiera o noua tehnica prin care pot vedea in imagini tridimesionale intreaga retea neurala a creierului unui soarece, fara a mai fi nevoie sa taie cu bisturiul straturi subtiri din creier si sa recompuna imaginea pe calculator. Metoda, care utilizeaza laserul si molecule fluorescente, poate aduce o raza de lumina in stabilirea gradului de eficienta a medicamentelor ce combat afectiunile degenerative progresive ale creierului, ca boala Alzheimer. Poate oferi informatii si despre modul in care celulele creierului se modifica sub actiunea bolii.

Peste 3 ani
Cu ajutorul celui mai puternic aparat cu rezonanta magnetica, medicii vor putea observa in doar cateva zile cat de eficienta este metoda de tratament folosita de un pacient care are cancer. Aparatul, numit Tesla 9.4, a fost proiectat la Universitatea din Illinois, Chicago, si poate arata daca celulele din tumoarea canceroasa mor inainte ca tumoarea sa inceapa sa se micsoreze.

Pastile pentru Memorie

In Romania se estimeaza ca sunt afectate de Alzheimer 150.000 de persoane. Zeci de medicamente menite sa combata efectele devastatoare ale acestei boli se afla inca in faza de test. Doua dintre ele promit multe:

Peste 5 ani
PRX-03140, fabricat de EPIX Pharmaceuticals in scopul tratarii pierderilor de memorie si a altor simptome, a avut ca efect modificarea activitatii cerebrale. In numai doua saptamani, bolnavii au obtinut rezultate mai bune la testele de memorie. Unul dintre ei a putut din nou vorbi coerent.



Peste un an
Flurizan. Produs de Myriad Genetics, el reduce numarul proteinelor care formeaza depuneri intre celulele creierului, incetinind sau chiar oprind avansarea leziunilor. Cercetatorii prognozeaza ca viitoarele tratamente vor presupune folosirea unui complex de medicamente care ataca boala.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #5527

Plaman artificial

Un plaman portabil, care ii poate ajuta pacientii cu probleme respiratorii, a fost creat de oamenii de stiinta britanici, informeaza bbc.co.uk. Cercetatorii spun ca noul aparat, care oxigeneaza sangele in afara corpului inainte sa il treaca prin plamani, ar putea fi o alternativa la transplant. Potrivit Fundatiei pentru plamani din Marea Britanie, exista peste 40 de boli ce pot afecta plamanii si caile respiratorii. Printre acestea se numara cancerul, TBC-ul, astmul, fibroza cistica, apnee, gripa aviara si altele. Cercetatorii spun ca, pe termen lung, aparatul s-ar putea dovedi o alternativa la transplant, oferindu-le o sansa pacientilor care sufera de fibroza cistica. Plamanul artificial imita functiile unuia adevarat, prin introducerea oxigenului si eliminarea dioxidului de carbon din sange. "Este important sa facem un aparat care sa ajute oamenii, in loc sa ii "lege" de un scaun cu rotile si un tub de oxigen, astfel incat, acestia sa poata merge si sa se ingrijeasca singuri", a declarat profesorul Rhodri Williams, coordonatorul proiectului. Desi aparatul este unul binevenit in comunitatea medicala, doctorii spun ca finalizarea unui astfel de proiect va dura mai multi ani. "Trebuie sa ne gandim si la faptul ca va mai dura cativa ani pana vom termina plamanul artificial si il vom produce la o scara larga, desi ne aflam deja in faza de teste. Trebuie sa fim realisti, unul din cinci oameni are nevoie de acest aparat acum", a declarat Chris Mulholland, directorul Fundatiei.

Peste 5 ani
Pacientii care au nevoie disperata de transplant de plaman au o noua speranta. Dr. Robert Bartlett, profesor emerit in chirurgie la Universitatea din Michigan, a proiectat impreuna cu echipa sa bio-plamanul. Plamanul artificial este pus in miscare de forta de pompare a inimii, ajutand-o sa transporte oxigenul si sangele in corp. Pentru ca dispozitivul foloseste bataile inimii si nu alte mecanisme artificiale pentru pomparea sangelui, pacientul poate ramane acasa, in loc sa fie sedat si conectat la un aparat in spital. Plamanul artificial poate ramane chiar si dupa transplant, pana cand plamanii transplantati devin complet functionali.

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #5549

Vaccin impotriva Sclerozei Multiple

Peste 5 ani
Cercetatorii canadieni si americani sunt entuziasmati de ultimele rezultate legate de un vaccin experimental - denumit BHT-3009 - impotriva sclerozei multiple, aceasta boala degenerativa incurabila a sistemului nervos central.
Vaccinul produce o reactie imunitara care pare a bloca celulele ce ataca mielina, invelisul protector al nervilor din creier si maduva spinarii. Studiul arata ca vaccinul a fost bine tolerat si a determinat schimbari benefice ale sistemului imunitar. Examenele RMN au indicat reduceri ale inflamatiilor. Cercetatorul-sef Amit Bar-Or, medic la Institutul Neurologic Montreal de la Universitatea McGill, avertizeaza ca mai sunt necesare studii. Experimentele pe 290 de pacienti sunt aproape de final. Cercetatorii spera ca studiul va fi util si pentru tratarea altor boli autoimune, precum diabetul de tip 1.



Detalii

Plasture penntru Parkinson



Disponibil
Un obstacol major in tratarea bolii Parkinson e asigurarea unui efect continuu al medicamentelor, astfel incat bolnavul sa nu inceapa sa se simta rau inainte de a lua urmatoarea pastila. Compania UCB, din Belgia, a fabricat Neupro, un plasture asemenea celor cu dopamina, usor de aplicat, care are efect timp de 24 de ore. Acesta permite o mai mare libertate de miscare pentru pacient. De asemenea, cei aflati in stadiile incipiente ale bolii sunt mai activi in timpul zilei si dorm mai linistiti noaptea.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #5705

Veninul păianjenului "Văduva neagră" stimulează potenţa

Oamenii de ştiinţă brazilieni şi chilieni au ajuns la concluzia că veninul păianjenului cunoscut sub numele de "Văduva neagră" conţine nu numai molecule ucigaşe, ci este şi un foarte puternic stimulent sexual, relatează RIA-Novosti, consultată de Rompres. Cercetătorii sud-americani de la Universităţile din Santiago de Chile şi Sao Paolo au precizat că veninul acestui păianjen, pe lângă faptul că este o armă ucigătoare, stimulează potenţa şi este un puternic antibiotic. Nu întâmplător, bărbaţii care au avut ghinionul să fie muşcaţi de un astfel de păianjen au manifestat simptome caracteristice precum transpitaţie abundentă, ameţeli şi tahicardie, dar şi o erecţie involuntară şi activă. Acest fenomen, cunoscut în lumea medicală sub denumirea de priapism, poate dura mai multe zile. Unul dintre autorii studiului, Anthony Miranda, de la Universitatea din Sao Paolo, a estimat că pe baza substanţelor extrase din veninul "Văduvei negre" s-a putea obţine un medicament care să concureze cu succes Viagra sau alte preparate de acest tip.
  • adi chicago
  • Avatarul lui adi chicago
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Dum spiro ,spero
  • Posts: 2545
  • Thank you received: 64
  • Karma: 17
never give up hope
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #5904

Noi medicamente pentru oase

Femeile care au trecut de 50 de ani sufera adesea de fracturi ale oaselor, acestea devenind mai fragile. Doua medicamente noi pot scadea acest risc si ajuta la vindecarea mai rapida a fracturii:

Disponibil

Forteo. Daca ti-ai fracturat un os, ar trebui sa iei Forteo (teriparatida). Spre deosebire de bifosfonati (ca Fosamax si Boniva), care inhiba celulele ce cauzeaza pierderea masei osoase, Forteo stimuleaza celulele care contribuie la ingrosarea si marirea oaselor. Rezultatul: cresterea densitatii minerale a oaselor intr-un timp mai scurt.



Disponibil

Reclast: Unele pastile pentru osteoporoza nu sunt tocmai usor de administrat, pentru ca trebuie sa tii minte tot timpul orele la care trebuie luate. O perfuzie cu Reclast (acid zoledronic) facuta o singura data pe an iti intareste oasele si te protejeaza impotriva fracturilor.

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #5991

Identificarea cancerului de colon

Ar putea fi ingrozitoarea colonoscopie inlocuita de o simpla analiza de sange? Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit proteinele CCSA-3 si CCSA-4 in sangele bolnavilor de cancer la colon, dar si al celor care au polipi precancerosi. Se pare ca proteinele se desprind din celulele cancerigene. Ele nu apar in analizele de sange ale pacientilor sanatosi, explica autorul studiului, prof. dr. Robert Getzenberg. Pacientii la care aceasta analiza are rezultat pozitiv vor face apoi colonoscopie. Aceasta poate deveni inutila ca prim test pentru punerea diagnosticului.
  • zurly
  • Avatarul lui zurly
  • Deconectat
  • Elite Member
  • good boy
  • Posts: 232
  • Thank you received: 20
  • Karma: 4
Realitatea e ruina unui vis
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #7652

Lentilele de contact care pot vindeca orbirea

In Australia s-au testat in premiera niste lentile de contact care ii pot ajuta pe cei cu grave probleme de vedere sa poata vedea din nou. Specialistii sunt optimisti, sperand ca aceste lentile vor putea vindeca chiar orbirea.

Tot secretul consta in recoltarea unor celule din ochii pacientilor, mai precis din cornee, celule stem care sunt apoi inglobate si lasate sa se dezvolte in lentila de contact. Faptul ca lentilele sunt invelite in propriile celule face ca acestea sa nu fie respinse de pacienti, relateaza Daily Mail.



Totul se intampla sub anestezie, pacientii intorcandu-se acasa la doar doua ore de la interventie. Sunt reduse, astfel, si costurile cu spitalizarea.

Cei trei pacienti tratati in acest mod, doi barbati si o femeie, abia daca mai vedeau din cauza problemelor corneei, aceasta fiind cea de-a patra cea mai comuna cauza a orbirii, care afecteaza 10 milioane de oameni la nivel mondial.

Bolile corneei pot fi genetice, cauzate de interventii chirurgicale, arsuri, infectii sau chimioterapie.

Potrivit echipei de la University of New South Wales, in Sydney, odata purtate aceste lentile, celulele bolnave din cornee incep sa se vindece.

"Procedura esre atat simpla, cat si ieftina", au mai declarat acestia. Practic nu exista o operatie si nu se foloseste vreun echipament special sau extrem de scump. Cat despre materia prima, aceasta este recoltata chiar de la pacient, ceea ce face procedura non-invaziva.

Procedura ar putea fi folosita si la nivelul altor organe

Specialistii vor sa testeze aceasta metoda si la nivelul retinei sau chiar oriunde la nivelul corpului.

Procedura se afla, totusi, in faza de pionierat, potrivit profesorului Loane Skene, de la University of Melbourne, care mentioneaza ca potentialele riscuri inca nu sunt cunoscute.

Cat despre cat de etica este aceasta procedura, specialistii spun ca nu e foarte diferita, ca si mod de a fi perceputa, de transplantul de piele.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #8984

Vede din nou, dupa ce i-a fost implantat un dinte in ochi!

Britanicul Martin Jones poate vedea din nou, dupa ce unul dintre dintii din fata i-a fost scos si transformat intr-un suport de lentila, inainte sa-i fie introdus in ochiul drept.



Fost muncitor in constructii, barbatul este casatorit de 4 ani cu Gill, pe care a cunoscut-o dupa accidentul care l-a lasat orb. Martin isi pierduse vederea cu 12 ani in urma, cand un tub de aluminiu topit i-a explodat in fata.

"Mi-am cunoscut nevasta dupa ce am orbit si cand am aflat ca exista o sansa sa-mi recapat vederea, mi-am dorit ca ea sa fie prima persoana pe care o voi vedea. Imediat dupa ce doctorii mi-au dat jos bandajele, era ca si cum as privi prin apa, iar apoi am vazut un chip. Era al ei! A fost uimitor!", marturiseste emotionat britanicul de 42 de ani.

In urma accidentului suferit, barbatul s-a ales cu arsuri pe o treime din corp, iar ochiul stang i-a fost extirpat, deoarece fusese complet distrus. Medicii au reusit sa-i salveze celalalt ochi, dar retina fusese grav afectata, asa ca l-au avertizat ca probabil nu va mai vedea niciodata.

Dupa un tratament esuat cu celule stem, viata lui Martin s-a schimbat in urma unei operatii efectuata in premiera de chirurgul Christopher Lui.

Procedura, care dureaza trei luni, presupune folosirea unuia dintre dintii canini ai pacientului, in care este introdusa o lentila optica speciala. Dintele este extras cu tot cu radacina si o parte din maxilar si introdus mai intai in obraz, pentru a dezvolta noi tesuturi si vase de sange. Abia apoi poate fi implantat in ochi.

Sursa ProTV
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #11437

A fost descoperita structura tridimensionala a genomului

Cercetatorii stiu de multa vreme ca ADN-ul este o spirala dubla, care daca ar fi desfasurata complet ar arata ca genomul din celule, ca masoara doi metri lungime, insa nu au inteles cum aceasta structura poate fi continuta in nucleul unei celule umane care are o sutime de milimetru diametru.

Cercetatorii Universitatii Massachusetts au reusit sa realizeze structura tridimensionala a genomului uman, gasind astfel raspunsuri la intrebarile pe care si le puneau pana acum, informeaza MIT News.

Noile studii arata ca genomul uman este organizat din doua compartimente distincte, genele active fiind separate de ADN-ul neutilizat, care este stocat. Cromozomii trec dintr-un compartiment in altul in mod repetat, iar ADN-ul lor devine la fiecare tur activ ori inactiv.



"Natura a gasit o solutie surprinzator de eleganta pentru a stoca informatii sub forma unei structuri foarte dense", explica Eric Lander, directorul Broad Institute, care este profesor de biologie la Institutul de Tehnologie din Massachusett.

Pentru acest studiu, cercetatorii s-au folosit de o noua tehnologie numita "Hi-C".
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #13308

A fost descoperit vaccinul impotriva cancerului



Un vaccin inovator impotriva cancerului, sub forma unui implant plastic introdus sub piele, poate distruge tumorile canceroase prin instruirea sistemului imunitar sa atace si sa ucida celulele maligne, potrivit cercetatorilor de la Unversitatea Harvard. La testele facute pe soareci, vaccinul a dat rezultate benefice, anunta BBC, preluat de NewsIn.

Implantul functioneaza prin atragerea anumitor celule imunitare carora le "arata" ce tumoare trebuie atacata. Conform specialistilor britanici, cercetarile facute pana acum arata ca acest tip de tratament este unul promitator.

Ideea unui vaccin care sa creeze un raspuns imun impotriva tumorii nu este una noua, in prezent exista deja mai multe variante in teste clinice. Cercetatorii cred ca asemenea implanturi ar putea fi folosite impreuna cu chimioterapia, pentru a trata cancerul.
Profesorul David Mooney, expert in bioinginerie, spune ca noua tehnica de lupta impotriva cancerului este un mare pas inainte. "Introdus sub piele, precum anumite contraceptive, implantul activeaza un rapuns imun care distruge celulele tumorii", a declarat Mooney.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #13337

Am gasit in ziarul Ziua din 10.11.2009 urmatoarea informatie:

Oamenii de stiinta au facut o descoperire revolutionara si mai mult decat coplesitoare in domeniul medical:injectarea unor nanoparticule microscopice in coloana vertebrala a persoanelor paralizate le-ar putea face pe acestea sa mearga din nou.
Cecetatorii au efectuat diferite experimente pe soareci, in urma carora au demonstrat ca micelele injectate actioneazaasemenea unui adeziv care repara nervii afectati. Dupa ce li s-a injectat in coada o doza anume de tratament, soarecii paralizati si-au recastigat mobilitatea tuturor membrelor, fara exceptie. Desi aceste vesti sunt mai mult decat imbucuratoare, savantii marturisesc, totodata,ca abia in urma unor ani intregi de experimente si cercetari vor putea sti cu certitudine daca aceasta terapie are acelasi efect miraculos si asupra oamenilo. Este pentru prima oara cand se demonstreazaca micelele- care sunt de 100 ori mai mici decat globulele rosii din sange- pot ajuta considerabil la repararea fibrelor nervoase. De asemenea, se pare ca respectiva doza de nanoparticule necesara tratamentului este non-toxica.
  • Paula
  • Avatarul lui Paula
  • Deconectat
  • Premium Member
  • Posts: 80
  • Thank you received: 4
  • Karma: 3
Cine traieste cu speranta va muri postind
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #13381

In viitor, carnea va fi produsa in laborator!



Macelariile ar putea fi inlocuite in viitor de laboratoare! Cercetatorii olandezi au creat pentru prima data o bucata de "carne" in laborator, scrie, telegraph.co.uk. Specialistii au declarat ca incearca sa imbunatateasca produsul si mai au de lucrat la tesutul muscular. Ei au mai spus ca rezultatul muncii lor este asemenea carnii de porc.

Oamenii de stiinta au recoltat cateva celule de la porci dupa care le-au prelucrat in laborator, astfel ca acestea s-au dezvoltat artificial, creand un tesut muscular. " Ce avem la acest moment seamana cu o bucata de tesut muscular imprastiat. Trebuie sa gasim o metoda prin care sa facem ca aceste tesut sa se lege dar suntem optimisti. Acest produs va fi bun pentru mediu si va reduce suferinta animalelor. Daca se simte si are gust de carne, oamenii il vor cumpara", a declarat Mark Post, profesor la Eindhoven University. Proiectul este sustinut de catre guvernul olandez.

Vestea i-a bucurat pe vegetarieni. Atat timp cat nu este vorba despre o bucata dintr-un animal mort, nu exista nici o "obiectie din punct de vedere etic", au sustinut acestia. In aproximativ cinci ani, carnea produsa in laborator va fi disponibila pe piata, au declarat cercetatorii.

La inceputul lunii august, un grup de oameni de stiinta din SUA a decarat ca lucreaza la dezvoltarea unei proteine animale sintetice care va fi mai sanatoasa pentru oameni si pentru planeta. Ei au declarat ca tehnologia care permite crearea carnii in vitro va revolutiona modul de alimentatie al oamenilor.

"Putem sa controlam procentul de grasime din carne. Vom putea crea friptura cu un procent ideal de acizi grasi - un hamburger care previne atacurile de cord in loc sa le provoace, spre exemplu", a declarat Jason Matheny, unul dintre cercetatori. Matheny a mai adaugat ca un alt avantaj al carnii produse in laborator ar fi acela de reducere a procentului de boli ca gripa aviara, gripa porcina, boala "vacii nebune" sau contaminarea cu Salmonella. Plus ca nu va fi nevoie sa cresti un animal pentru o bucata de muschi ci se va produce direct doar cantitatea de carne destinata consumului.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #15370

Pacientii in stare vegetativa pot comunica

Contrar a ceea ce se credea pana acum, pacientii aflati in stare vegetativa pot comunica, chiar daca nu prin vorbe, dupa cum au descoperit cercetatorii de la Universitatea Cambridge si cei de la Universitatea Liege, din Belgia, in urma unui studiu realizat in decurs de trei ani.

Scanarea creierului unui tanar de 29 de ani, aflat in stare vegetativa din 2003, in urma unui accident de masina, a aratat ca acesta comunica lumii exterioare si doar de ea depinde sa ii descifreze mesajele.

Supus mai multor intrebari la care se putea raspunde cu "da" sau "nu", cercetatorii au observat ca in creierul sau se activau aceeasi centri ca si in cazul persoanelor sanatoase care ar fi dat acelasi raspuns, semn ca pacientul, chiar in stare vegetativa, incerca sa comunice (vezi foto).



Descoperirea ar putea insemna sfarsitul controverselor din jurul deciziei de eutanasiere a unui astfel de pacient, daca el "comunica" faptul ca isi doreste sa moara, relateaza Daily Mail.

Pacientului i s-au pus 5 intrebari la care a si raspuns, cea de-a sasea ramanand insa fara raspuns. Cercetatorii cred ca pacientul aflat in starea vegetativa ori a adormit, ori nu a auzit intrebarea.

"Este dificil sa-ti imaginezi o experienta mai grea decat un creier care functioneaza prins intr-un corp peste care nu ai absolut niciun control", a explicat Chris Frith, profesor de neuropsihologie la Colegiul Universitar din Londra.

Pe viitor se vor putea detecta cazurile in care pacientii in stare vegetativa sunt constienti, iar medicii vor putea sa comunice cu ei, a mai spus el.

Pacientii vor putea cere singuri calmante, atunci cand au nevoie, sau isi pot exprima acordul daca vor sa incerce un nou tratament, ceea ce este un imens pas inainte, "care schimba tot", dupa cum a marturist si Dr Nicholas Schiff, om de stiinra din cadrul Colegiului Weill Cornell, din New York.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Descoperiri medicale #15546

Schita biologica a diabetului II, descoperita

Oamenii de stiinta din peste 100 de institute din intreaga lume au descoperit schita biologica pentru diabetul de tip II, anunta revista Nature Genetics, citata de farmablu.ro.

Descoperirea cercetatorilor se bazeaza pe doua studii ample, efectuate in paralel pe 100.000 de subiecti. Studiile s-au axat pe meta-analiza tratamentelor bazate pe glucoza si insulina.

In prima cercetare, oamenii de stiinta au identificat noua variante genetice care influenteaza accelerarea nivelurilor de glucoza. In plus, ei au descoperit si o varianta genetica responsabila de accelerarea insulinei si a rezistentei la modelul homeostatic de insulina (HOMA-IR).

In al doilea studiu, a fost analizat nivelul de zahar din sangele participantilor la doua ore dupa efectuarea unui test oral de glucoza. Aici, cercetatorii au identificat trei noi variante genetice care sunt asociate cu nivelurile ridicate de glucoza.

"Nu credeam ca aceasta este o diferenta tehnica, ci ca genetica ne spune ca acesti doi indicatori, insulina si glucoza, au arhitecturi diferite cu mai putine gene, variante mai rare sau o influenta mai mare asupra mediului care afecteaza rezistenta la insulina", sustine dr. Ines Barroso, din cadrul Institutului Wellcome Trust Sanger, din Marea Britanie.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.