Supa de linte rosie
Ingrediente:
350-400 de grame de linte rosie
2-2,5 litri de apa
1 morcov marisor
telina cat o nuca
2 cepe
1 ardei rosu
1 rosie fara pielita
3 linguri de ulei de masline extravirgin
1 lingura rasa de sare marina
1 lingurita de piper proaspat macinat
1 lingurita de boabe de coriandru macinate
1 lingurita de paprika dulce
2 frunze de dafin
1 legatura de patrunjel verde
Preparare:Se spala si se curata legumele, ceapa se toaca marunt, ardeiul la fel morcovul si telina se dau pe razatoare.Se incinge uleiul de masline extravirgin intr-o oala si se calesc ceapa, ardeiul, morcovul si telina pana cand se inmoaie.
Intre timp, lintea se spala si se scurge bine de apa.
Se adauga apa fierbinte peste legumele calite din oala, apoi lintea.
Indata ce incepe sa fiarba cu clocote, se formeaza o spuma groasa care trebuie pe cat posibil indepartata. Dupa ce se spumeaza, se adauga sarea, dafinul, piperul, coriandrul si paprika.
Focul se reduce la minimum si se fierbe supa timp de 15-20 de minute, In scurt timp, lintea va fi fiarta si supa se va ingrosa, daca este nevoie, se mai adauga apa. Dupa ce lintea este bine fiarta si s-a ajustat cu apa supa (daca se doreste) se adauga rosia fara pielita taiata in cubulete mici.
Se mai da in clocot timp de 2-3 minute si supa este gata.Am mancat supa fierbinte, presarata cu patrunjel verde tocat si garnisita cu un strop de ulei de masline (optional), alaturi de felii de paine prajita, parfumate cu putin usturoi. Un deliciu!
Reteta este de
AICI
O alta reteta cu linte rosie:
Humus de linte rosie: o reteta traditionala reinventata
Lintea-bobitele miraculoase
Lintea este o leguma care se cultiva de foarte mult timp pe continentul european. Fructul acestei plante consta in doua pastai care contin una sau doua seminte, ele fiind cele care se consuma si sunt cunoascute sub numele de linte. Poate fi de mai multe feluri: cu boabe mai mari si verzi, cu boabe micute si galbene, cu boabe mici si rosii sau negre.
Proprietatile benefice sunt dintre cele mai diverse, de la protectia impotriva bolilor de inima si pana la beneficii pentru silueta. Lintea este un aliment foarte concentrat, continand doar 11% apa. Asta face din linte o remarcabila sursa de energie (338 kcal pe 100g). Continutul de grasimi este neglijabil si are un continut bogat de proteine si carbohidrati. Astfel, 100g linte cruda indeplinesc nevoile nutritionale ale unui adult. Din aceasta cantitate se pot prepara doua portii de mancare.
Lintea este o sursa excelenta de fier, furnizand 9mg/100g, in timp ce carnea furnizeaza 2mg/100g, iar oul are 1,44mg/100g. Prin urmare este un aliment recomandat in starile anemice. Pe langa fier ofera cantitati mari de folati si cupru care contribuie la producerea de eritrocite.
Este de asemenea indicata pentru evitarea constipatiei tinand cont ca are un continut ridicat de fibre. Aceste fibre colecteaza colesterolul din alte alimente si il elimina prin fecale. Pentru femeile insarcinate lintea este alimentul ideal deoarece previne anemia cauzata de sarcina prin continutul mare de fier, previne malformatiile fatulului prin continutul mare de folati si previne constipatia prin continutul mare de fibre. Este un aliment ideal in curele de slabire deoarece ofera o senzatie de satietate de lunga durata prin proteinele pe care le contine, previne constipatia prin fibre, nu are grasimi si ofera organismului multi nutrienti esentiali.
Este recomandat sa mancati lintea alaturi de ardei, rosii, castraveti, conopida, sau broccoli, intrucat astfel fierul din legume va fi asimilat mult mai repede de catre organismul dumneavoastra. Puteti combina lintea cu cereale deoarece acestea contin metionina care este un aminoacid esential pe care lintea nu-l contine, cu morcovi care contin provitamina A care lipseste de asemenea din linte si cu spanac care este bogat in calciu care de asemenea nu se regaseste in linte.
SURSA
Despre beneficiile lintei gasiti si
AICI