Care este rolul Avocatului Poporului?

Institutia Avocatul Poporului

Institutia Avocatul Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice.

Avocatul Poporului este o autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica si are un buget propriu care face parte integranta din bugetul de stat.

Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului a fost modificata si completata prin Legea 258/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 847/2010.

Avocatul Poporului

 • nu se substituie autoritatilor publice
 • nu poate fi supus nici unui mandat imperativ sau reprezentativ, nimeni nu il poate obliga sa se supuna instructiunilor sau dispozitiilor sale;
 • activitatea sa are caracter public, dar la cererea persoanelor lezate in drepturile si libertatile lor sau datorita unor motive intemeiate, poate decide asupra caracterului confidential al activitatii sale;
 • isi exercita atributiile, din oficiu sau la cererea persoanelor lezate in drepturile si in libertatile lor.

Avocatul Poporului este denumirea constitutionala sub care este organizat si functioneaza, in Romania, ombudsmanul.

Cum este organizat biroul Avocatului Poporului?

{googleads}Avocatul Poporului este numit de catre Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, pe o durata de 5 ani (reinnoibil o singura data), pentru apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice. Avocatul poporului se bucura de sprijinul a .... adjuncti, specializati pe domenii de activitate. Avocatul Poporului si adjunctii sai nu pot indeplini nici o alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior. Functia de Avocat al Poporului este asimilata cu functia de ministru.

Domenii de activitate

Institutia Avocatul Poporului isi desfasoara activitatea pe urmatoarele domenii de specializare:

 • drepturile omului, egalitate de sanse intre barbati si femei, culte religioase si minoritati nationale;
 • drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap;
 • armata, justitie, politie, penitenciare;
 • proprietate, munca, protectie sociala, impozite si taxe.

In vederea realizarii atributiilor ce ii revin potrivit legii, Avocatul Poporului organizeaza birouri teritoriale care isi desfasoara activitatea pe raza teritoriala de competenta a curtilor de apel. In prezent functioneaza douasprezece birouri teritoriale: Alba Iulia, Bacau, Oradea, Suceava, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu Mures si Pitesti.

Atributiile Avocatului Poporului

Avocatul Poporului are urmatoarele atributii:

 • coordoneaza activitatea institutiei Avocatul Poporului;
 • primeste si repartizeaza cererile facute de persoanele lezate prin incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti de catre autoritatile administratiei publice si decide asupra acestor cereri;
 • urmareste rezolvarea legala a cererilor primite si cere autoritatilor sau functionarilor administratiei publice in cauza incetarea incalcarii drepturilor si libertatilor cetatenesti, repunerea in drepturi a petitionarului si repararea pagubei;
 • semneaza rapoartele, recomandarile, precum si orice alte acte necesare bunei desfasurari a activitatii institutiei;
 • formuleaza puncte de vedere, la cererea Curtii Constitutionale;
 • poate sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor inainte de promulgarea acestora;
 • poate sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor;
 • reprezinta institutia Avocatul Poporului in fata Camerei Deputatilor, a Senatului si a celorlalte autoritati publice, precum si in relatiile cu persoanele fizice sau juridice;
 • prezinta celor doua Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora.

Cu ce probleme ma pot adresa Avocatului Poporului?

Te poti adresa Avocatului Poporului cu probleme legate de actele sau faptele administrative ale autoritatilor publice locale prin care ti-au fost incalcate drepturile si libertatile tale ca persoana fizica.

Nota: Legea include in categoria actelor administrative care fac obiectul activitatii Avocatului Poporului si pe cele ale regiilor autonome). De asemenea, sunt asimilate actelor administrative tacerea organelor administratiei publice si emiterea tardiva a actelor.

NU fac obiectul activitatii institutiei Avocatul Poporului si vor fi respinse fara motivare cererile privind:

 • actele emise de Camera Deputatilor, Senat, Parlament;
 • actele si faptele deputatilor si senatorilor;
 • actele si faptele Presedintelui Romaniei;
 • actele si faptele Guvernului;
 • actele si faptele Curtii Constitutionale;
 • actele si faptele Presedintelui Consiliului Legislativ;
 • actele si faptele autoritatii judecatoresti.

Cine se poate adresa Avocatului Poporului?

Institutiei Avocatul Poporului i se poate adresa orice persoana fizica, fara deosebire de cetatenie, varsta, sex, apartenenta politica sau convingeri religioase.

Conditii pentru primirea si examinarea cererii

Cererile adresate Avocatului Poporului trebuie:

 • sa fie formulate in scris si poate fi transmise prin posta, inclusiv cea electronica, fax ori poate fi depuse personal sau prin mandatar (caruia i se vor solicita in mod obligatoriu datele de identificare) la sediul institutiei sau la sediul birourilor teritoriale, cu prilejul audientelor sau la registratura; Nota: pentru motive temeinice, la solicitare, ti se poate incuviinta sa iti prezinti oral sau prin serviciul dispecerat cererea, care va fi consemnata de catre personalul desemnat in acest scop, pe formulare tip;
 • sa fie semnata de petitionar;
 • trebuie sa contina: 1. informatii complete referitoare la datele de identificare ale persoanei lezate in drepturile si libertatile cetatenesti (nume, prenume, domiciliu); 2. date despre vatamarile produse (drepturile si libertatile incalcate, fapte invocate, descrierea lor); 3.autoritatea administrativa sau functionarul public in cauza; 4. dovada intarzierii sau refuzului administratiei publice de a solutiona cererea, potrivit legii, in termenul prevazut; 5. mentiunea obligatorie daca cererea face obiectul unei cauze aflate pe rolul unei instante judecatoresti sau daca a format obiectul unei judecati; 6. precizarea autoritatilor publice care au fost sesizate anterior; 7. se anexeaza orice acte care pot sustine cererea;

In ce situatie cererile NU vor fi luate in considerare?

Urmatoarele categorii de cereri nu vor fi luate in considerare

 • cererile care nu sunt de competenta Avocatului Poporului;
 • anonimele (nu se inregistreaza) sau cele facute in numele altei persoane fara acordul acesteia;
 • cererile adresate mai tarziu de un an de la data la care aceste incalcari s-au produs ori de la data la care persoana in cauza a luat cunostinta de ele;
 • cererile vadit nefondate.

Cum lucreaza Avocatul Poporului?

{googleads}Pentru solutionarea cererilor, Avocatul poporului poate sa apeleze la oricare dintre urmatoarele masuri:

 • Anchete. Avocatul Poporului are dreptul sa faca anchete proprii, sa ceara autoritatilor administratiei publice orice informatii sau documente necesare anchetei, sa audieze si sa ia declaratii de la conducatorii autoritatilor administratiei publice si de la orice functionar care poate da informatiile necesare solutionarii cererii.
 • Recomandari. In exercitarea atributiilor sale, Avocatul Poporului emite recomandari care nu pot fi supuse controlului parlamentar si nici controlului judecatoresc. Prin recomandarile emise, Avocatul Poporului sesizeaza autoritatile administratiei publice asupra ilegalitatii actelor sau faptelor administrative.
 • Rapoarte speciale. In cazul in care Avocatul Poporului constata, cu prilejul cercetarilor intreprinse, lacune in legislatie sau cazuri grave de coruptie, ori de nerespectare a legilor tarii, va prezenta un raport, continand cele constatate, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sau, dupa caz, primului-ministru.
 • Dispecerat. La sediul institutiei Avocatul Poporului functioneaza un dispecerat (telefon 312.71.34) la care cetatenii pot suna zilnic, intre orele 10.00-14.00. In afara acestor ore, sesizarile sunt inregistrate pe robot.
 • Audiente. Sunt asigurate de personalul de specialitate al institutiei. De asemenea, cetatenii pot fi primiti in audienta de catre Avocatul Poporului si de adjunctii acestuia, in conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare si functionare a institutiei Avocatul Poporului, republicat.

Care sunt costurile?

Cererea adresata Avocatului Poporului este scutita de taxa de timbru.

Cum contactez Avocatul Poporului?

Sediul institutiei Avocatul Poporului este in:
Strada Eugeniu Carada nr. 3, sector 3, Bucuresti
Telefon: 021 312.94.76; 021 312.94. 62, Fax: 021 312.49.21
Web: www.avp.ro E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Comentarii 

Postat la
%b %14, %2011
Postat de
Ţene Florinel Sandu
intrebare
Părinţii mei care au decedat mi-au lăsat mie şi soţiei două certificate la Sif banat crişana. După succesiune când s-adat hotărârea definitivă s-a omis să se treacă pe hotărâre şi aceste certificate deşi sânt specificate în testamentul lăpsat de părinţi. Am trimis la Depozitarul Central certificatele să le treacă pe numele meu şi al soţiei şi au refuzat. Am cerut judecătoriei Cluj să facă o completare la hotărârea judecătorească şi a refuzat. Ce este de făcut?
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
daniel
sugestie
Buna Florinel, ai adresa Avocatului poporului mai sus... incearca sa ii scrii
lui ptr ca personal ma depaseste problema.
Spor!
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
radu dorel
nedumerire
Buna ziua!
Va rog sa-mi spune-ti, cum poate actiona retroactiv o lege data in 2009, (prin asumarea raspunderii guvernamentale privind cumulul pensie salariu) asupra drepturilor conferite de o lege data in 2001,( legea pensiilor militare nr. 164, art. 26, alin 1si 2), lege aprobata la vremea respectiva si de PSD si de PD-L.Sa inteleg ca in Romania statului de drept ma pot astepta ca fiecare guvern sa anuleza legile date de guvernele anterioare in functie de interesele lor personale si ale "aliatilor" straini ( FMI si Banca Mondiala?
As dori sa stiu daca institutia d-voastra inainteaza sesizeaza la Curtea Constitutionala asupra neconstitutiona litatii sau constitutionalitatii
articolului din legea emisa de guvernul boc privind interzicerea cumulului pensie salar pentru cei care au pensie peste 1700 lei ( ron) si care lucram in
sectorul bugetar, drept dat de legea nr. 164/2001?
Daca ni se prezentau alte conditii la vremea respectiva in lege, sigur armata nu era decimata si
normal ca si eu ramaneam sa lucrez in armata pana indeplineam conditiile normale de pensionare.
Va multumesc!
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
Ionita Gheorghe
Codul Familiei
Cu respect, va rog, sa ma ajutati cu un punct de vedere scris, la problemele mele personale referitoare la Codul Familiei, art.86-94 si Legea 272/2004 art.51, intrucat Justitia s-a pronuntat de mai multe ori dar diferit.
Solicit de la dvs. un raspuns punctual la urmatoarele intrebari:
1. Pensia de intretinere(ate ntie,nu cea de urmas)trebuie stabilita in conformitate cu Codul Familiei, art.86-94 sau in conformitate cu Legea 272/2004?
2. “Protectia speciala”din Legea 272/2004 ,art.51 poate insemna “pensie de intretinere”?
Eu am studii superioare in domeniul tehnic si personal am
disecat aceste probleme si sincer eu am inteles asa:
A. pensia de intretinere este o obligatie, de aceea judecatorii in sentintele pronuntate folosesc exprimarea: X OBLIGA sa plateasca pensie de intretinere lui Y, conform CF.
B.
protectia speciala “SE ACORDA CONF. LEGII…” si o face STATUL prin diverse institutii.
C. Nu exista astfel nici o incidenta intre art. 86-94 CF si Legea 272/2004, art.51. Astfel, va rog, sa-mi raspundeti si la intrebarea nr.3 si 4,care urmeaza:
3. Exemplificarile mele A-B-C sunt corecte sau nu?
4. In timp ce se judeca la Tribunalul judetean un recurs la sistarea pensiei de intretinere, hotarata de o judecatorie locala , se poate introduce la aceeasi judecatorie locala actiune de stabilire pensie intretinere? Va multumesc!
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
daniel
Conform Tratatului de la Lisabona...
Conform Tratatului de la Lisabona justitiabilii nostri, au primit un dar (poate iluzoriu): vor putea da statul roman in judecata si pentru chestiuni ce tin de probleme administrative, civile sau de alta natura, nu numai pentru
cauze specifice CEDO . Asa ca ne vom duce din ce in ce mai des cu jalba-n bat prin Europa, date fiind circumstantele si mecanismul coruptiei generalizate care lucreaza continuu impotriva Romaniei si a cetatenilor sai!

Noul tratat pe baza caruia va functiona UE, introduce pentru
prima data functiile comunitare de ministru de Externe si de presedinte ,totodata urmareste imbunatatirea puterii de actiune a UE dupa regulile stabilite a 15 state aplicabile tuturor celor 27 state membre. Tratatul va intra in vigoare la finele acestui an.
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
stancu
buna seara
am si eu o nelamurire. bunica mea ia facut unchiului meu un contract de vanzare cumparare cu uzufruct. chestia este ca nu stim cum a putut face asta. ea are 2 copii. dupa moartea sotului sa facut succesiunea. iar dupa cativa ani a aparut acest contract de care nu stia nimeni nimic. deci, e posibil sai fi facut unuia din copii acest contract fara stirea celuilant? si mentionez ca in contract este trecuta si o suma fictiva de bani. astept raspuns, multumesc
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
Dorobantu Stelian Ra
somatie de plata
Domnule avocat, va rog daca este posibil a analiza urmatoarea situatie:am pe rol doua procese cu o societate comerciala pe care eu ,persoana fizica, am [censored]at-o cu suma de 82000lei. Neachitind suma la data stabilita am descis proces pentru somatie de plata in octombrie 2009.Am depus o cerere.Mi s-a recomandat sa o timbrez.Am depus o alta cerere pe care am timbrat-o,pract ic au rezultat doua cereri ,una timbrata si alta netimbrata. Am avut doua termene aminate in noiembrie si decembrie.In decembrie la prima cerere s-a solutionat ca anulata fiind netimbrata iar cea de a doua cerere s-a transmis catre dosarul completului initial investit la dosarul netimbrat cu termen in ianuarie2010, aplicindu-mi-se in baza art.108 indice1.alin.1; pct.2,lit.h din C.proc.civ amenda judiciara in cuantum de 500lei.Va rog a-mi spune este posibil a nu plati amenda si ce trebuie urmat a fi facut?
Celalalt proces pe rol este pentru procedura de insolventa a acestei societati comerciale,proc es depus in noiembrie 2009.La termenul din decembrie s-a aminat ca procedura neindeplinita pentru februarie2010.M i s-a adus la cunostinta decatre avocatul firmei debitoare ca, pentru a continua
procesul,trebuie sa achit un procent de15% din valoarea [censored]ului ,ca fiind o cautiune.suma este considerabila si nu o detin.Firma respectiva are datorii catre diversi furnizori si persoane fizice,garantin d cu cecuri(fara acoperire).
Eu am cu firma respectiva contract de [censored] prin adm .firmei (fost prieten). La masa credala are prioritate fiscul ,banca ,garantiile cu cecuri si apoi ceilalti.Este imperios necesar a depune aceasta cautiune?Nu detin aceasta suma si nu am certitudinea ca mi se va restitui.Va rog a-mi un sfat in ceea ce trebuie sa urmez a face pentru a avea sau nu un cistig de cauza.Va multumesc antipat si astept indrumarile dvs.
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
daniel
sugestie
@Dorobantu: Incercati sa luati legatura cu senatorul Iulian Urban, presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori.
Vezi link https://www.urbaniulian.ro/contact/
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
Dana
BUNA
Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez .Am primit de la tantea mea un testament in care este specificat dupa decesul acesteia sa raman mostenitoare pe averea dansei. Sotul acesteia a decedat in anul 1917 la 15 aprilie in lagarul Ostffyass judetul Politikia conform actului de deces.M-am adresat tel.la OIM sa-mi trimeata un formular pentru despag..dar dinsi mi-au spus ca e tarziu 2006. Am scris la Geneva in 2006 si am trimes certif,de deces si toate actele pe care le detin dar nu am primit raspuns.Ce ma sfatuiti sa fac.MULTUMESC
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
daniel
PTR DANA
Dana, ia te rog legatura cu o casa de avocatura, ei stiu ce trebuie facut in acest caz. Iti recomand Iulian Urban :D
Contact:
- in scris, pe [censored], la:
- la telefon: 021 207 47 17 – tarif normal ROMTELECOM
- pe Yahoo Messenger la id-ul: urbaniulian
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
iordan
ni se face nedreptate
buna ziua .ma numesc iordan niculina cu domiciliu in gradistea ilfov,sperantei 6 lucrez la romprest casiera pe gradistea din 2008 februarie cind ne am angajat din 2008 2009 predam incasarile din teren fara nici un document la mana ca am predat bani semnam in 3 ex .toate ramaneau la firma .intreband acest lucru pe sefa mea luminita dumitru mi sa spus ca asta e politica firmei si ca se merge pe incredere .dupa controlul la firma eu si toate colegele mele am iesit lipsa in gestiune ,noi neavand cu ce dovedi ni sa spus ca avem 2 optiuni ,ori sa platim ,ori ne face dosar penal.domnul avocat cum sa ni se faca dreptate va rugam din suflet sa ne ajutati .
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
crisan rodica
scutire cautiune
buna ziua ma numesc rodica crisan din oradea am un proces pe rolul judecatoriei oradea privind rezolutiune contract lucrari de restaurare si pretentii la sumele avansate si penalitati;deoa rece nu am bani pt anagajare avocat ma reprezint singura; as dori sa imi spuneti daca atragerea raspunderii materiale a administratorul ui firmei se poate face numai la declansarea procedurii insolventei?dac a aceasta procedura poate fi declansata in paralel cu procesul rezolutiune contract si daca as putea beneficia de scutire cautiune avand in vedere ca am o pensie mica am dat multi bani firmei de restaurare adica adminsitratorul ui find obligat de primaria oradea la acesta restaurare?bani i pe care i-am platit firmei i-am luat din banca deci platesc incontinuare imprunmutul ; sunt incapabila sa platesc cautiunea in valoare de 10%va pun aceste intrebari deoarece am inteles ca firma nu are nici un bun si va trebui sa ma indrept inpotriva administratorul ui acesteia iar din ce am citit singura cale ar fi declansarea procedurii insolventei si plata cautiunii...... .... va multumesc anticipat pt indrumari cu stima rodica crisan
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
ioana
o nelamurire
Buna ziua ma numesc ioana din Constanta.Mi s-a terminat perioada de crestere a copilului pe data de 29.11.2010 firma la care am lucrat nu mai poate fi gasita,dar nu a depus nici falimentul.Am ramas cu contractul de munca suspendat,de la ITM mi s-a transmis sa fac o plingere la tribunal dar nu stiu cum sa o formulez si nici unde sa o depun.va multumesc anticipat.,
Postat la
%b %17, %2011
Postat de
halasz attila
buna seara domnule avocat!
mama mea a mostenit o casa, a intretinut o batrinica foarte bolnava si a si inmormintat-o. ea a facut testament de mostenire pe numele mamei mele la notar. in timp ce batrinica traia, o numita medesan georgeta a facut un antecontract ca dinsa si ar fii cumparat locuinta, act semnat de martori, dar martorii sustin ca nu au vazut cind doamna medesan georgeta ia dat banii. decedata sa judecat anii la rind sustinind ca nu a incheiat antecontractul. acum se judeca mama cu doamna medesan si dinsa a ajuns prin smecherii sa ajunga proprietara a imobilului si mama cu acte in regula sa piarda. ce se poate face?
Postat la
%b %17, %2011
Postat de
daniel
raspuns
@ioana si @halasz

Incercati sa luati legatura cu senatorul Iulian Urban,
presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori.

Vezi link https://www.urbaniulian.ro/contact/
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
gherghescu nicoleta
problema enel constanta
Construiesc o casa in Constanta P+1,am toate actele in regula, am ridicat deja zidurile la etajul 1 si am constatat ca niste fire ce tin de iluminatul public sunt foarte aproape de un geam de-al meu de la etaj.Un inspector Enel care era prin zona imi bate la poarta,solicita toate avizele,autoriz atia de constructie si ma pune sa platesc eu 3000 RON pentru ca ENEL sa isi ia firele din curtea mea.Eu consider ca e un abuz din partea lor pentru ca nu e obligatia mea sa fac acest lucru.E proprietatea mea,am autorizatie de constructie,dec i ar trebui sa isi ia firele fara ca eu sa suport vreo cheltuiala si ma mai pun sa platesc si un stalp de pe strada de care sa lege firele.Am vb.cu o firma de electricitate ,a propus o solutie viabila la ENEL pentru acele fire,fara ca mutatul lor sa implice un stalp in plus ,dar a fost refuzat pe motiv ca nu putem face lucrul asta decat cu o firma agreata de inspectorul respectiv de la enel.Sfatuiti-m a si pe mine cui sa ma adresez,caci acei 3000ron nu am pentru ce sa ii dau enel-ului.Va multumesc anticipat.
Postat la
%b %29, %2011
Postat de
carmen
divort
dupa moartea unui parinte,ce parte din avere i se cuvine copilului legitim si ce parte are cel ramas in viata???va multumesc
Postat la
%b %29, %2011
Postat de
carmen
nedumerire
dupa moartea unuia dintre parinti cat i se cuvine dupa taxa de succesiune la copilul legitim al cuplului????
Postat la
%b %10, %2011
Postat de
laziun elena
despre succesiune
va rog sa imi raspunde-ti la aceasta intrebare:daca eu nu vreau sa semnez taxa de succesiune pe care mama vrea sa o scoata dupa moartea lui tata''mentionez ca au trecut 15 ani de la decesul lui '',mama si sora vor sa scoata succesiunea dar eu nu vreau sa o semnez, din motive foarte personale si ele ma ameninta ca o sa primesc amenda sau o sa faca succesiunea in lipsa mea,eu vreau sa stiu daca pot face asta si daca pot primi amenda ,fiindca eu nu vreau sa semnez.multumes c.
Postat la
%b %10, %2012
Postat de
nicu
accident cu victime
buna ziua ma numesc nicu,pe data de 27.05.2011 eu si fiul meu am fost accidentati de o masina noi fiind pe motocicleta.Sa facut expertiza de catre Politia municipiului Fagaras la locul accidentului iar noi am fost declarati nevinovati,deoa rece soferita nu ne-a acordat prioritate .In urma accidentului am fost spitalizat si eu si fiul meu rezultand :fiul meu-6-8 zile concediu medico-legal iar eu 45 de zile concediu medico-legal.D eoarece noi am fost in spital politia ne-a luat decratii mai tarziu si e-a dat un termen de a ne intelege.Nu am ajuns cu vinovata la nici un inteles pentru ca a zisa ca tatal ei este locotenent la jandarmerie.Am facut o plangere la Politie si una la Parchet.
La Parchet procurorul a incercat sa a intimideze si a spus ca nu o sa am nici un castig de cauza ;mai mentionez ca tatal fetei care m-a accidentat,asig ura paza Parchetului.Pro curorul a spus ca nu trimite dosarul in instanta fara expertiza facuta de expert cu toate ca eu nu am cerut nici o expertiza .Va rog sa imi spuneti ce as putea sa mai fac sa imi trimita dosarul in instanta?astept raspuns VA MULTUMESC!
Postat la
%b %12, %2012
Postat de
babalean nicu
circulatia masinilor inscrise afara
va rog frumos sa-mi raspundeti la aceasta intrebare, cum pot sta in romania cu o masina inscrisa in portugalia mai mult de90 zile?va multumesc.
Postat la
%b %14, %2012
Postat de
Eugenia
Consolidare Bloc- plata ratelor
Buna ziua, as dori sa stiu ce se intampla cu apartamentele ipotecate conform legii consolidarii dupa cei 25 ani daca nu se incadreaza cu venitul mediu pe economie pentru a putea plati ratele?
Fiind imobil cu bulina, s-a castigat licitatia in vederea consolidarii imobilului, prin primaria capitalei cu finantare de la stat pe o perioada de 25 ani, urmand a plati rate lunare in functie de venitul mediu pe economie.
Eu, find propietara unuia din apartamente insa neintrunind conditiile venitului mediu pe economie, nici acum si nici mai tarziu avand o varsta inaintata ce se v-a intampla cu apartamentul avand ipoteca (ipoteca fiind pusa de catre stat pentru recuperarea sumelor aferente ) dupa cei 25 ani timp in care nu s-a putut plati nici o rata.?
Va multumesc!
Postat la
%b %26, %2012
Postat de
David Aurelia Elena
Certificat de nastere
Buna ziua,am si eu o problema cu certificatul de nastere al copilului meu nascut in Spania.Cand am ajuns in Romania am observat ca la numele tatalui s-a gresit o litera,fapt care a dus la refuz categoric din partea autoritatiilor de a elibera certificat romananesc.De 3 ani ma rog pe la primarie sa fiu ajutata,copilul nu are nici medic de familie,niciun drept.Situatia financiara nu ma ajuta sa ajung din nou in Spania pentru a rectifica greseala.Am inteles ca numai prin tribunal pot rezolva problema.Multum esc anticipat
Postat la
%b %04, %2012
Postat de
Elena iorgulescu
pensie de intretinere intre soti
buna ziua, va rog frumos sa ma indrumati ce pot face in rezolvarea problemei mele,,,de 4ani sotul ma parasit, a inaintat divort, eu casnica bolnava gradul 2 fara drept de munca dat de institutul national de expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca,,,in procesul de divort am cerut pensie de intretinere,,,4 ani m-am judecat si rejudecat ambele instante l-au obligat pe fostul sot la plata unei pensii de 1.000 ron,,,,fostul sot avand un salariu de 6.526 ron plus alt job de 2.400 ,,,,in lege scrie ca se da o treime sau o patrime din veniturile celui care plateste aceasta pensie,,,eu nu am beneficiat de aceasta lege,,,,mai mult in procesul de recurs desi fostul meu sot nu a avut nici un motiv bine intemeiat,,,,ac easta instanta mi-a injumatatit pensia la 500 ron,,,,tin sa precizez costul medicatiei mele pe care sunt obligata sa le iau , doar ptr o ameliorare si stagnare a bolii depaseste suma de 500 ron,,,,am nevoie de o alimentatie si un regim special de care nu pot avea parte,,,aceasta instanta de recurs mi-a semnat efectiv sentinta la moarte, desi am numai 42 ani ,,,,va rog frumos indrumati-ma , sfatuiti-ma ce mai pot face in situaia mea,,,va multumesc!
Postat la
%b %31, %2012
Postat de
GEORGE
mostenire
Am si eu o intrebare daca se poate. Eu si sotia locuim in casa cu bunica si mama sotiei, bunica este proprietara, ce m-ar interesa... dupa moartea bunicii, cine devine mostenitor deoarece mama sotiei are un handicap, adica retard, are coeficientul 35 la suta, nu scrie, nu vorbeste bine. Cine ramane prin drept, proprietar dupa moartea bunicii? Sotia este pe numele meu trecuta, EU si sotia avem dreptul la proprietate dupa decesul bunicii prin drept de mostenire. Daca mama sotiei are handicap, sotia are dreptul direct ori eu am drept la mostenire s-au nici unul dintre noi? Astept raspuns. MULTUMESC
Postat la
%b %11, %2013
Postat de
Gabriel Dutu
Buna ziua
Buna ziua, cu respect va rog sa ma ajutati pentru ca am o mare nelamurire. Bunicul si bunica mea au decedat acum 20 de ani, impreuna au avut doua fete una (mama mea care a decedat in 2001) a locuit cu ei in aceasi casa si implicit eu si fratele meu (parintii nostri fiind despartiti legal) si inca o fica care a fost casatorita si a avut un copil (matuasa mea, sotul ei si fica lor au locuit in alta parte si au decedat in urma cu: matusa 15 ani, unchiul 12 si verisoara 8). problema este ca eu sunt cel care sta in locuinta bunicilor cand merg acolo, vara in concediu si in fiecare weekend (am stat o perioada si cu mama pana ar deceada) de atunci locuiesc in Sibiu. Am curentul pe numele meu, platesc inpozit la primarie pe casa lasata de bunici numai eu de 20 ani, fac reparatiile necesare sa o intretin. Acum as vrea sa va intreb, cate generatii de copii, sau nepoti au drept de mostenire, pentru ca sunt si din partea matusii mele ( copii ficei lor) desi acestia nici nu stiu unde este casa, nici macar la imormantarea bunicilor lor nu au fost ce sa mai vb de cea a bunicilor mei si ai fratelui meu pe care nici nu i-au cunoscut?... Stiu ca este complicat, dar va rog pana la ce arbore genealogic au dreptul de mostenire?...Nu a cerut nimeni nimic niciodata, dar nu se stie. Cum pot trece casa pe numele meu avand in vedere ca fratele meu imi cedeaza tot, pot baga taxa de succesiune, ce sansa am?...de cat sa o impart cu toti avand invedere ca eu m-am ocupat de inmormantarea bunicilor, am grija de casa de 20 ani, i-am schimbat tot acoperisul sa nu se distruga, mai bine o las sa se darame singura. Primaria imi cere sa platesc eu impozitele si le platesc. ce sa fac?. Va multumesc !
Postat la
%b %14, %2013
Postat de
Gh. Stanciu
Redactarea hotararilor
D-le Avocat al Poporului,
Am avut,la C.de Apel Bucuresti doua recursuri in 2012,pe hotarari de respingere ale Tribunalului Bucuresti(dosar nr.37357/3/2010 -culmea,tocmai impotriva Avocatului Poporului s dosar nr.52684/3/2011 impotriva a doua functionare ale Casei de Pensii S4) la care nu am primit hotararile
Postat la
%b %14, %2013
Postat de
Gh. Stanciu
Legea 554/2004
Urmare a solicitarii anterioare,
Cele doua dosare(37357/3/ 2010 impotriva Avocatului Poporului si52584/3/2011 impotriva a doua functionare ale Casei de Pensii S4)au fost initiate pe baza Legii nr.554/2004.Cu ingaduinta va intreb de ce in ROMANIA nu se aplica prevederile art.1(3);art.2( 1) h),(2);art.15(1 );dar in mod deosebit art.16 care este chintesenta acestei legi.De ce trebuie sa chemam in judecata mereu institutiile statului(care de cele mai multe ori trebuie sa plateasca despagubiri din banii nostri,contribu abilii)si nu functionarii,in capabili,rau voitori,arogant i,corupti,etc ??????
Postat la
%b %14, %2013
Postat de
miron
intrebare
buna ziua.....in urma unui divort sora mea a primit custodia copilului si in urma unei hotariri fostul sot trebuie sa i acorde copilului 25% din salariul pt pensia alimentara. Am dus hotarirea legalizata la serviciul fostului sot si am lasat o la financiar....el lucreaza la o unitate militara......t otodata am lasat si un nr de cont in care sa se vireze pensia alimentara. Fostulk sot a sunat si a zis ca trebuie sa aducem la unitate si O CERERE DE POPRIRE data de TRIBUNAL cerere pe care trebuie sa o faca sora mea si apoi o sa primeasca pensia alimentara! intrebarea este......ea trebuie sa faca acest lucru? de ce nu se ia in calcul dovada unei hotariri pe care a duso ? hotarirea este legalizata si data tot de tribunal totusi.
Postat la
%b %22, %2014
Postat de
mihai
buna ziua
as dori sa stiu, daca este normal ca, copiii sa fie institutionaliz ati iar sotul/sotia sa incaseze pensia de urmas?
Postat la
%b %14, %2014
Postat de
Gheorghe
Daca pot avea castig de cauza
Buna ziua! Am o problema si sper sa ma puteti lamuri cu aceasta. În ANUL 1959 Bunicul meu a cumparat un teren de la cumnatul sau neincheind nici un act de vanzare cumparare. În anul 2013 am vrut sa il intabulez, deoarece nici bunicul si nici tatal meu nu l-au intabulat. Cand am scos CF-ul am vazut ca din anul 1994 terenul era intabulat pe cel care il vandu-se, adica pe cumnatul bunicului meu. Inafara de faptul ca a fost trecut în Registrul agricol la pozitia noastra incepand cu ANUL 1960 noi nu avem nici un fel de act . Vanzatorul terenului a decedat în 2010, iar in Decembrie 2011 urmasi sai l-au donat unei manastiri, stiind ca nu o sa il poata vinde nimanui pentru ca toata lumea din sat stiau ca bunicul si tatal meu au cumparat acest teren. Anul trecut am deschis proces unde am dus martori cu care am facut dovada ca acest teren a fost cumparat cu bani în echivalentul unei perechi de boi cum era pe acea vreme. Am dovedit ca l-am folosit de atunci si pana in prezent, fara sa avem probleme cu nimeni, fara a fi tulburati sau dati afara de catre cinva, am platit impozit la primarie de cand sa impozitat terenurile agricole, l-am bagat la APIA de unde am luat subventie dupa el. Urmasi nu au putut face dovada ca au folosit acel teren de cand a fost vandut.Am invocat legea uzucapiuni insa instanța nu a luat in considerare probele pe care le-am demonstrat dandu-le lor dreptate. Acum am facut recurs, dar va spun ca imi este foarte frica de rezultatul care mi se va da. Daca vom pierde si de data aceasta pot sa apelez la serviciile dumneavoastra.? Va rog frumos lamuriti-ma, dati-mi un sfat! Va multumesc anticipat!
Postat la
%b %01, %2014
Postat de
grosanu ancuta
prescrierea unei datorii
Buna ziua ,am o problema ,am facut doua contracte pentru aparate electrice(valoa re aproximativ de 8000 lei fara dobinda) la ,,S.C.GIREXIM UNIVERSAL SA,,Pitesti, in 2006,am platit pina in 2007,apoi am intrerupt plata din motive financiare,ulti ma rata de plata ar fi fost pe 25.06.2010.va rog sa-mi spuneti daca datoria ramasa se prescrie,a venit la serviciu un titlu executoriu cu o suma colosala(120.28 5,64 lei),as vrea sa fac o,,contestatie la executare,,ment ionez ca nu am primit nicio citatie pentru a ne prezenta sa ne aparam .Multumesc!
Postat la
%b %27, %2015
Postat de
Raducanu
Buna ziua
Cum se poate lua legatura cu dumneavoastra
Postat la
%b %30, %2015
Postat de
banciu silvia
punere in posesie
PUNERE IN POSESIE.Buna ziua,as dori sa ma ajutati cu o problema,in anul 2005 am depus actele pentru reconstituire padurea obstilor buzoieni unde am de la 2 def. 40 ha,actele le am depus la secretarul primariei oras nehoiu ,aceste fiind si jurist ne a promis ca se ocupa dansul de aceastea.Ma duc mereu la acesta il intreb daca sa finalizat judecata iar aceste ne spune mereu ca se judeca cu academia romana si mai dureaza.Eu din informatii auzit am inteles ca academia sia recuperat padurile prin cosiliul judetean buzau si dosarele noastre zac la prefectura.Nu stiu ce sa mai fac cred ca este o scoala intre ei dar cred ca voi face plangere la DNA sau eu pot sa cer copii de pe dosar si dupa care sa merg eu in instanta sa ma judec personal?va multumesc

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .