Institutia Avocatul Poporului

Institutia Avocatul Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. Avocatul Poporului este o autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica si are un buget propriu care face parte integranta din bugetul de stat.

Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului a fost modificata si completata prin Legea 9/2018, publicata in Monitorul Oficial nr. 17/2018.

Domeniul privind apararea, protectia si promovarea drepturilor copilului este coordonat de un adjunct al Avocatului Poporului, denumit in continuare Avocatul Copilului. Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, actioneaza in scopul promovarii si protejarii drepturilor copiilor in varsta de pana la 18 ani, sustine si incurajeaza respectarea si promovarea drepturilor copiilor, in conditiile prezentei legi, respectiv ale Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Avocatul Poporului

  • nu se substituie autoritatilor publice
  • nu poate fi supus nici unui mandat imperativ sau reprezentativ, nimeni nu il poate obliga sa se supuna instructiunilor sau dispozitiilor sale;
  • activitatea sa are caracter public, dar la cererea persoanelor lezate in drepturile si libertatile lor sau datorita unor motive intemeiate, poate decide asupra caracterului confidential al activitatii sale;
  • isi exercita atributiile, din oficiu sau la cererea persoanelor lezate in drepturile si in libertatile lor.

Avocatul Poporului este denumirea constitutionala sub care este organizat si functioneaza, in Romania, ombudsmanul.

Cum este organizat biroul Avocatului Poporului?

Avocatul Poporului este numit de catre Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, pe o durata de 5 ani (reinnoibil o singura data), pentru apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice. Avocatul poporului se bucura de sprijinul a .... adjuncti, specializati pe domenii de activitate. Avocatul Poporului si adjunctii sai nu pot indeplini nici o alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior. Functia de Avocat al Poporului este asimilata cu functia de ministru.

Domenii de activitate

Institutia Avocatul Poporului isi desfasoara activitatea pe urmatoarele domenii de specializare:

  • drepturile omului, egalitate de sanse intre barbati si femei, culte religioase si minoritati nationale;
  • drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap;
  • armata, justitie, politie, penitenciare;
  • proprietate, munca, protectie sociala, impozite si taxe.

In vederea realizarii atributiilor ce ii revin potrivit legii, Avocatul Poporului organizeaza birouri teritoriale care isi desfasoara activitatea pe raza teritoriala de competenta a curtilor de apel. In prezent functioneaza douasprezece birouri teritoriale: Alba Iulia, Bacau, Oradea, Suceava, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu Mures si Pitesti.

Atributiile Avocatului Poporului

Avocatul Poporului are urmatoarele atributii:

  • coordoneaza activitatea institutiei Avocatul Poporului;
  • primeste si repartizeaza cererile facute de persoanele lezate prin incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti de catre autoritatile administratiei publice si decide asupra acestor cereri;
  • urmareste rezolvarea legala a cererilor primite si cere autoritatilor sau functionarilor administratiei publice in cauza incetarea incalcarii drepturilor si libertatilor cetatenesti, repunerea in drepturi a petitionarului si repararea pagubei;
  • semneaza rapoartele, recomandarile, precum si orice alte acte necesare bunei desfasurari a activitatii institutiei;
  • formuleaza puncte de vedere, la cererea Curtii Constitutionale;
  • poate sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor inainte de promulgarea acestora;
  • poate sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor;
  • reprezinta institutia Avocatul Poporului in fata Camerei Deputatilor, a Senatului si a celorlalte autoritati publice, precum si in relatiile cu persoanele fizice sau juridice;
  • prezinta celor doua Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora.

Cu ce probleme ma pot adresa Avocatului Poporului?

Te poti adresa Avocatului Poporului cu probleme legate de actele sau faptele administrative ale autoritatilor publice locale prin care ti-au fost incalcate drepturile si libertatile tale ca persoana fizica.

Nota: Legea include in categoria actelor administrative care fac obiectul activitatii Avocatului Poporului si pe cele ale regiilor autonome). De asemenea, sunt asimilate actelor administrative tacerea organelor administratiei publice si emiterea tardiva a actelor.

NU fac obiectul activitatii institutiei Avocatul Poporului si vor fi respinse fara motivare cererile privind:

  • actele emise de Camera Deputatilor, Senat, Parlament;
  • actele si faptele deputatilor si senatorilor;
  • actele si faptele Presedintelui Romaniei;
  • actele si faptele Guvernului;
  • actele si faptele Curtii Constitutionale;
  • actele si faptele Presedintelui Consiliului Legislativ;
  • actele si faptele autoritatii judecatoresti.

Cine se poate adresa Avocatului Poporului?

Institutiei Avocatul Poporului i se poate adresa orice persoana fizica, fara deosebire de cetatenie, varsta, sex, apartenenta politica sau convingeri religioase.

Conditii pentru primirea si examinarea cererii

Cererile adresate Avocatului Poporului trebuie:

  • sa fie formulate in scris si poate fi transmise prin posta, inclusiv cea electronica, fax ori poate fi depuse personal sau prin mandatar (caruia i se vor solicita in mod obligatoriu datele de identificare) la sediul institutiei sau la sediul birourilor teritoriale, cu prilejul audientelor sau la registratura; Nota: pentru motive temeinice, la solicitare, ti se poate incuviinta sa iti prezinti oral sau prin serviciul dispecerat cererea, care va fi consemnata de catre personalul desemnat in acest scop, pe formulare tip;
  • sa fie semnata de petitionar;
  • trebuie sa contina: 1. informatii complete referitoare la datele de identificare ale persoanei lezate in drepturile si libertatile cetatenesti (nume, prenume, domiciliu); 2. date despre vatamarile produse (drepturile si libertatile incalcate, fapte invocate, descrierea lor); 3.autoritatea administrativa sau functionarul public in cauza; 4. dovada intarzierii sau refuzului administratiei publice de a solutiona cererea, potrivit legii, in termenul prevazut; 5. mentiunea obligatorie daca cererea face obiectul unei cauze aflate pe rolul unei instante judecatoresti sau daca a format obiectul unei judecati; 6. precizarea autoritatilor publice care au fost sesizate anterior; 7. se anexeaza orice acte care pot sustine cererea;

In ce situatie cererile NU vor fi luate in considerare?

Urmatoarele categorii de cereri nu vor fi luate in considerare

  • cererile care nu sunt de competenta Avocatului Poporului;
  • anonimele (nu se inregistreaza) sau cele facute in numele altei persoane fara acordul acesteia;
  • cererile adresate mai tarziu de un an de la data la care aceste incalcari s-au produs ori de la data la care persoana in cauza a luat cunostinta de ele;
  • cererile vadit nefondate.

Cum lucreaza Avocatul Poporului?

Pentru solutionarea cererilor, Avocatul poporului poate sa apeleze la oricare dintre urmatoarele masuri:

  • Anchete. Avocatul Poporului are dreptul sa faca anchete proprii, sa ceara autoritatilor administratiei publice orice informatii sau documente necesare anchetei, sa audieze si sa ia declaratii de la conducatorii autoritatilor administratiei publice si de la orice functionar care poate da informatiile necesare solutionarii cererii.
  • Recomandari. In exercitarea atributiilor sale, Avocatul Poporului emite recomandari care nu pot fi supuse controlului parlamentar si nici controlului judecatoresc. Prin recomandarile emise, Avocatul Poporului sesizeaza autoritatile administratiei publice asupra ilegalitatii actelor sau faptelor administrative.
  • Rapoarte speciale. In cazul in care Avocatul Poporului constata, cu prilejul cercetarilor intreprinse, lacune in legislatie sau cazuri grave de coruptie, ori de nerespectare a legilor tarii, va prezenta un raport, continand cele constatate, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sau, dupa caz, primului-ministru.
  • Dispecerat. La sediul institutiei Avocatul Poporului functioneaza un dispecerat (telefon 312.71.34) la care cetatenii pot suna zilnic, intre orele 10.00-14.00. In afara acestor ore, sesizarile sunt inregistrate pe robot.
  • Audiente. Sunt asigurate de personalul de specialitate al institutiei. De asemenea, cetatenii pot fi primiti in audienta de catre Avocatul Poporului si de adjunctii acestuia, in conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare si functionare a institutiei Avocatul Poporului, republicat.

Care sunt costurile?

Cererea adresata Avocatului Poporului este scutita de taxa de timbru.

Cum contactez Avocatul Poporului?

Sediul institutiei Avocatul Poporului este in:
Strada Eugeniu Carada nr. 3, sector 3, Bucuresti
Telefon: 021 312.94.76; 021 312.94. 62, Fax: 021 312.49.21
Web: www.avp.ro E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

COMMENTS 

Postat la
%b %14, %2014
Postat de
Gheorghe
Daca pot avea castig de cauza
Buna ziua! Am o problema si sper sa ma puteti lamuri cu aceasta. În ANUL 1959 Bunicul meu a cumparat un teren de la cumnatul sau neincheind nici un act de vanzare cumparare. În anul 2013 am vrut sa il intabulez, deoarece nici bunicul si nici tatal meu nu l-au intabulat. Cand am scos CF-ul am vazut ca din anul 1994 terenul era intabulat pe cel care il vandu-se, adica pe cumnatul bunicului meu. Inafara de faptul ca a fost trecut în Registrul agricol la pozitia noastra incepand cu ANUL 1960 noi nu avem nici un fel de act . Vanzatorul terenului a decedat în 2010, iar in Decembrie 2011 urmasi sai l-au donat unei manastiri, stiind ca nu o sa il poata vinde nimanui pentru ca toata lumea din sat stiau ca bunicul si tatal meu au cumparat acest teren. Anul trecut am deschis proces unde am dus martori cu care am facut dovada ca acest teren a fost cumparat cu bani în echivalentul unei perechi de boi cum era pe acea vreme. Am dovedit ca l-am folosit de atunci si pana in prezent, fara sa avem probleme cu nimeni, fara a fi tulburati sau dati afara de catre cinva, am platit impozit la primarie de cand sa impozitat terenurile agricole, l-am bagat la APIA de unde am luat subventie dupa el. Urmasi nu au putut face dovada ca au folosit acel teren de cand a fost vandut.Am invocat legea uzucapiuni insa instanța nu a luat in considerare probele pe care le-am demonstrat dandu-le lor dreptate. Acum am facut recurs, dar va spun ca imi este foarte frica de rezultatul care mi se va da. Daca vom pierde si de data aceasta pot sa apelez la serviciile dumneavoastra.? Va rog frumos lamuriti-ma, dati-mi un sfat! Va multumesc anticipat!
Postat la
%b %01, %2014
Postat de
grosanu ancuta
prescrierea unei datorii
Buna ziua ,am o problema ,am facut doua contracte pentru aparate electrice(valoa re aproximativ de 8000 lei fara dobinda) la ,,S.C.GIREXIM UNIVERSAL SA,,Pitesti, in 2006,am platit pina in 2007,apoi am intrerupt plata din motive financiare,ulti ma rata de plata ar fi fost pe 25.06.2010.va rog sa-mi spuneti daca datoria ramasa se prescrie,a venit la serviciu un titlu executoriu cu o suma colosala(120.28 5,64 lei),as vrea sa fac o,,contestatie la executare,,ment ionez ca nu am primit nicio citatie pentru a ne prezenta sa ne aparam .Multumesc!
Postat la
%b %27, %2015
Postat de
Raducanu
Buna ziua
Cum se poate lua legatura cu dumneavoastra
Postat la
%b %30, %2015
Postat de
banciu silvia
punere in posesie
PUNERE IN POSESIE.Buna ziua,as dori sa ma ajutati cu o problema,in anul 2005 am depus actele pentru reconstituire padurea obstilor buzoieni unde am de la 2 def. 40 ha,actele le am depus la secretarul primariei oras nehoiu ,aceste fiind si jurist ne a promis ca se ocupa dansul de aceastea.Ma duc mereu la acesta il intreb daca sa finalizat judecata iar aceste ne spune mereu ca se judeca cu academia romana si mai dureaza.Eu din informatii auzit am inteles ca academia sia recuperat padurile prin cosiliul judetean buzau si dosarele noastre zac la prefectura.Nu stiu ce sa mai fac cred ca este o scoala intre ei dar cred ca voi face plangere la DNA sau eu pot sa cer copii de pe dosar si dupa care sa merg eu in instanta sa ma judec personal?va multumesc

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează