Sanii vor putea fi mariti cu celule stemCelulele stem promit marirea bustului cu pana la 4 centimetri in circumferinta sanului

Implanturile cu silicon, tratamentele hormonale si cremele miraculoase sunt modalitatile la care apeleaza femeile pentru a-si mari bustul. Un grup de cercetatori japonezi sustin ca aceste metode vor fi date uitarii, deoarece au constatat ca celulele stem promit marirea cu pana la 4 centimetri in circumferinta sanului.

Desi studiile clinice nu s-au terminat, oamenii de stiinta sustin ca aceasta este o metoda sigura de marirea sanilor pe o perioada nedeterminata. Potrivit acestora, celulele stem se absorb destul de greu de catre organism, iar bustul isi pastreaza forma ferma.

Tehnica poate fi utilizata si pentru ridicarea sanilor

Un alt avantaj al acestei metode este faptul ca pacienta nu va fi supusa unei interventii chirurgicale, ci va fi injectata cu celule stem, astfel nu va exista o perioada de refacere a organismului dupa operatie.

Implanturile de silicon pot fi respinse de catre organism, sau, dupa o perioada, acestea se pot deplasa si forma sanilor sa capete un aspect neplacut. Cercetatorii spun ca acest lucru nu se poate intampla si in cazul tratamentului pentru marirea bustului cu celule stem, deoarece acestea nu vor fi respinse de catre organism, iar sanul ramane moale, cu un aspect natural.

Tehnica poate fi utilizata si de femeile care au alaptat, deoarece hranirea la piept a copilului duce la aparitia fenomenului de san lasat. Pentru a recapata aspectul ferm al sanului, specialistii vor folosi pe langa celule stem si grasime proprie.

Rezultatele se observa in timp

Pielea si tesuturile care au fost supuse tratamentului cu celule stem se vor regenera si dupa ani de zile, astfel ca rezultatele se observa in timp, fiind putine dezavantaje ale acestei tehnici de marire a sanilor, precizeaza oamenii de stiinta.

In acelasi timp, exista riscul aparitiei celulelor cancerigene la nivelul sanilor. Si in cazul implanturilor cu silicon exista aceste riscuri, ca in orice interventie unde tesuturile au suportat stresul chirurgical. Rezultatele relatate par a fi mult superioare celor obtinute prin implanturi cu silicoane, neexistand riscul spargerii acestora, migrarii lor, iar fermitatea sanilor este mult mai naturala, conchid cercetatorii.

Prestigioasa revista de lifestile si tehnologie Wired a pus pe coperta de luna viitoare o pereche de sani bine proportionati. Mesajul este insa unul cat se poate de serios. Intr-un articol amplu, publicatia arata cum pacientele afectate de lumpectomie sau mastectomie sunt aproape de a beneficia de o descoperire remarcabila.

  • Lumpectomia consta in indepartarea chirurgicala a nodulului canceros de la san, impreuna cu o portiune din tesutul normal al sanului care inconjoara tumora.
  • Mastectomia este o operatie prin care se indeparteaza chirurgical intreg sanul afectat.

Tehnologia care este folosita de ceva vreme pentru a obtine o "imbunatatire" a sanilor, a buzelor, sau a feselor devine acum o salvatoare de vieti.

Despre ce este vorba mai exact?

Doctorii au facut diverse experimente injectand grasimea extrasa prin liposuctie, direct in anumite parti ale corpului femeilor inca din anii '80-'90. Din pacate efectul era unul temporar, iar grasimea injectata se absorbea treptat, in intregime.

In 2001 insa, cercetatoarea Min Zhu facea o descoperire epocala: daca celulele extrase prin liposuctie sunt in continuare "hranite" cu sange, ele se transforma in tesut adipos si mai apoi se diferentiaza in oase, cartilaje, muschi sau neuroni.

Din 2001 pana acum, un chirurg plastician si un specialist in realizarea de aparatura medicala au reusit sa produca Celution – un fel de cutie magica in care se introduc celulele de grasime, care sunt apoi centrifugate si pregatite astfel pentru a fi reinjectate in corp, sub forma de picaturi. "In numai 48 de ore noi capilare si vase de sange isi croiesc drum printre aceste celule si aduc oxigen si hrana creand astfel un nou tesut. De data aceasta, surpriza insa, tesutul este unul stabil, care nu se mai absoarbe in timp", potrivit celor de la Wired.

Acest tip de reintegrare a celulelor in corp poate fi raspunsul ideal pentru atatea femei care au trecut prin operatii de lumpectomie, pentru ca in acest moment este mult mai greu pentru chirurgi sa "umple" la loc un san partial taiat decat sa-l reconstruiasca de la zero.

Iar articolul remarca faptul ca dezvoltarea acestei noi tehnologii trebuie sa se bazeze pe dorinta femeilor de a fi mai atragatoare, mai frumoase. Pentru ca atata timp cat vor exista femei care vor sa-si "upgradeze" bustul, femeile care au intr-adevar probleme medicale vor avea si ele de castigat, existand destule fonduri pentru cercetare in acest domeniu. Se pun astfel bazele unui nou tip de medicina, numita regenerativa.

Iata care sunt etapele crearii noului tesut, din celulele adipoase extrase prin liposuctie

Cat despre riscuri, procedura a avut deja succes in Europa si in Japonia, iar acum compania care sta in spatele ei incearca sa-i convinga si pe americani de beneficiile tehnicilor respective.

Testele pe animale s-au dovedit a fi foarte eficiente, insa, ca orice procedura noua, pentru oameni va mai dura o vreme pana cand se va putrea spune ca este 100% sigura si eficienta. Insa medicii spunc ca, cel putin teoretic, lucrurile nu au de ce sa nu mearga.

Sursa: Gandul si ProTv

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează