Statele Unite autorizeaza Studiul GERONOdata cu sosirea lui Barack Obama la Casa Alba, SUA a aprobat, lansarea primului studiu clinic de celule stem embrionice umane. Aflat in stadiul de cercetare faza I, el incearca sa arate ca acest material este in siguranta si ca utilizarea acestor celule nu produce nici un risc de tumori la om.

Compania Geron (cu sediul in California) a anuntat ca va fi primul pentru a testa eficacitatea acestui controversate material la pacientii cu leziuni in maduva spinarii. Mai exact, acestea vor fi opt sau 10 persoane, care au primit o injectie de celule din maduva spinarii, intre sapte si 14 zile de la data la care sufera un prejudiciu.

"In cele din urma." Deci de stiri a primit Carlos Simon, de la Centrul de Cercetare Printul Felipe (CIPF), unul dintre cercetatori spanioli care stiu de lucru de patru ani, pentru Geron. "S-au adus o multime de timp de lucru cu lumea, si toate potentialele obstacole din administratia Bush. Vreau sa-i lasa sa vezi daca merge sau nu. " Rezultatele, spune Simon, care acum va trebui sa vorbesc de la sine.

Care sunt celule embrionare?

Agentia de droguri (FDA) a aprobat, in urma acestor teste de verificare pentru un an, nu mai putin decat de 21000 de pagini care au facut un dosar de aplicare. Cateva pagini in care societatea explica, printre altele, ca le ia ani de zile pentru a lucra cu animale au demonstrat faptul ca celulele stem embrionare (derivate de la embrioni din procedurile de fertilizare "in vitro") nu provoaca tumori in studiile clinice efectuate pe animale.

Tocmai pentru ca ele sunt celulele care dau nastere la toate tesuturile din organism in timpul procesului de formare a embrionului, oamenii de stiinta au anuntat, de la descoperirea lor in anul 1998, faptul ca este o sansa si o provocare in acelasi timp, pentru toti.

Versatilitatea celulelor permite de a distinge diferite linii celulare (in acest caz, celulele nervoase, ceea ce ar trebui sa presupuna curand, rezolvarea leziunilor din maduva spinarii). Cu toate acestea, capacitatea lor de a prolifera si imparti acelasi timp, reprezinta un risc ridicat de formare a tumorilor.

Tumorile si compatibilitate

"In 60% - 70% teste pe animale, acestea au dezvoltat tumori", explica pentru elmundo.es Damian Garcia Olmos, chirurg la spitalul La Paz din Madrid si un specialist in terapie celulara. "Cea de-a doua problema cu care ne confruntam in acest material este incompatibilitatea, de exemplu, embrionii obtinuti sunt diferiti genetic, astfel, pacientul va primi si riscul de respingere." Pentru a evita aceasta posibilitate, pacientii primesc medicamente imunosupresoare pentru 46 de zile.

Doua obstacole a intampinat stiinta pana acum pentru folosirea a doua tipuri de celule stem: adulte (care pot fi gasite in cele mai multe tesuturi ale organismului) si asa-numitele IPS, care poate sa mimeze proprietatile embrionare printr-un proces de transformare a unui adult normal de celule (un par, un neuron, celulele pielii ...).

"Aproape pare un pas inapoi", glumea Garcia Olmo, "atunci cand toata lumea are un ochi pe alte posibilitati." De la descoperirea acestor doua rute alternative, a fost o lovitura pentru multe companii mici de biotehnologie la nivel mondial (in special in Statele Unite ale Americii), toate sperantele lor (si de investitii) fiind stabilite in cultura de embrioni. "Brevetele de proprietate intelectuala depinde in mare masura de capacitatea lor de a dezvolta ceva", spune specialistul spaniol.

De asemenea, Juan Antonio Bueren, director al Programului de Terapia Genetica cu celule hematopoietice - CIEMAT, prezinta drept "ingrijoratoare" si cu riscul de a dezvolta tumori care nu sunt inca cunoscute cu suficienta precizie, pentru a permite gestionarea acestora de a se comporta ca celulele stem embrionare. "Din punct de vedere tehnic, este mai usor sa se lucreze cu IPS, decat cu celule embrionare," a adaugat Garcia Olmo.

La fel de precaut a fost prezentat in ziarul "The New York Times" John Kessler, neurochirurg responsabil pentru terapie celulara la Universitatea Northwestern. "Ar fi un dezastru, un cosmar, ca aceste tumori sa apara in aceasta prima experienta."

Sursa: AP

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează