Transplantul de celule stem in leziunile maduvei spinarii

soareci-transplant-stemTransplantul de celule stem in leziunile post-traumatice ale maduvei spinarii: o revizuire sistematica si o meta-analiza de studii pe animale.

Leziunile coloanei vertebrale sunt in mare parte cauzate de traume, de multe ori efectuate in traficul rutier sau incidente sportive, deseori cu consecinte devastatoare si ireversibile, si avand, din pacate, o prevalenta relativ ridicata (250.000 de pacienti in SUA, 80% din cazuri sunt de sex masculin). Campanii de nivel ridicat, cum ar fi actorul Christopher Reeve, el insusi o victima a leziunilor maduvei spinarii legate de sport, au pus mari sperante in transplantul de celule stem. Dar cat de probabil este sa functioneze?

Cercetarea zonei optime pentru transplant celular in tratarea TVM

soareci-bioluminiscentiDupa ce soarecii de laborator au primit o leziune contondenta a maduvei spinarii la nivelul T10, doze mici si mari de celule stem / progenitoare neuronale (NS/PCs) derivate de la soareci fetali transgenici, etichetati-bioluminiscenti, au fost injectate in patru grupuri de soareci, fie in epicentrul leziunii, fie in zonele superioare ori inferioare. Un grup de control, a fost injectat in mod similar, cu tampon fosfat salin. Soarecii care au primit celulele NS / PC au prezentat o recuperare functionala a functiei motoare, in timp ce cei din grupul de control, nu.

Metoda noua pentru regenerarea parului

christi-regenerarea-paruluiOamenii de stiinta au descoperit o noua metoda prin care sa faca parul sa creasca, despre care afirma ca va duce la tratamente mai eficiente impotriva calvitiei. Autorul noii cercetari este Angela Christiano, un genetician specializat in par si totodata profesor de dermatologie la Columbia University Medical Center. Pana acum, tehnica a fost testata doar pe soareci, insa cercetatorii au reusit sa o foloseasca cu succes pentru a creste par pe piele umana atasata pe aceste animale.

Celulele stem embrionare produse din organisme adulte vii

celule-stem-viiO echipa de la Centrul National spaniol de Cercetare a Cancerului (CNIO) a reusit, in premiera mondiala, sa produca primele celule adulte de la un organism viu, cu caracteristicile celulelor stem embrionare. Pana acum celule stem embrionare fusesera obtinute doar in vase de laborator. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, faptul ca aceste celule stem embrionare, obtinute direct din interiorul organismului, au o capacitate mai larga de diferentiere decat cele obtinute prin cultura in vitro.

Celule stem din urina folosite pentru a creste dintii

dinti-celule-stem-urinaOamenii de stiinta au crescut dinti rudimentari dintr-o sursa de celule stem cel putin neasteptata, urina umana. Rezultatele, publicate in Cell Regeneration Journal, au aratat ca urina poate fi folosita ca o sursa de celule stem, care la randul lor pot fi folosite pentru "cresterea" unor structuri asemanatoare dintilor. Echipa din China spera ca tehnica sa fie dezvoltata, astfel incat pe viitor dintii pierduti sa poata fi inlocuiti cu ajutorul acesteia.

Un studiu respinge existenta celulelor stem VSEL

Un studiu respinge existenta celulelor stem VSELIntr-un studiu publicat saptamana aceasta, cercetatorii americani resping existenta in sange si in maduva osoasa a oricaror celule stem de tip embrionar, denumite VSEL, identificate in cercetarile precedente. Initial, in 2006, oamenii de stiinta anuntasera descoperirea de celule stem la soareci, iar studii ulterioare au relevat prezenta lor si la oameni.

"Ficat uman" creat in laborator

ficat-uman-creat-in-laboratorOamenii de stiinta din Japonia au reusit sa dezvolte un ficat in laborator folosindu-se de celule stem. Acestia s-au declarat complet uimiti de faptul ca una dintre cele mai importante parti ale aparatului digestiv a inceput sa se formeze spontan, arata BBC.

"Mugurii" de ficat, adica fragmente mici in primele stadii de dezvoltare a organului digestiv, vor putea inlocui ficatul bolnav al persoanelor cu insuficienta hepatica. De altfel, cercetatorii din intreaga lume incearca sa "creasca" organe in laborator pentru a suplini deficitul donatorilor. Exista deja pacienti care au vezici urinare dezvoltate din propriile celule, dar producerea unor organe mult mai complexe, cum ar fi rinichii sau ficatul, este o reala provocare pentru oamenii de stiinta.

Rinichi functionali creati in laborator

Rinichi functionali creati in laboratorMai multi rinichi "fabricati" in laborator au fost transplantati cu succes unor cobai, unde au inceput sa produca urina, potrivit unor oameni de stiinta americani. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Massachusetts General Hospital (MGH), care si-au publicat rezultatele in jurnalul Nature Medicine.

Ei au reusit sa manipuleze un rinichi de sobolan, inlocuindu-i celulele in asa fel incat acesta sa ramana functional: au pornit de la structura unui organ donat, in care au inlocuit celulele donatorului cu cele ale receptorului - o abordare utilizata anterior pentru a a crea inimi, plamani si ficati "bioartificiali".

Cercetatorii au reusit generarea de soricei clonati

Cercetatorii au reusit generarea de soricei clonatiOamenii de stiinta japonezi au obtinut prin clonare soareci identici, de 26 ori la rand, pornind de fiecare data de la ultimul exemplar clonat, intr-un experiment considerat unic in lume, potrivit coordonatorului acestui studiu.

Savantii japonezi, coordonati de Teruhiko Wakayama de la Centrul Riken pentru biologia dezvoltarii, au obtinut in total 598 de soareci identici in cadrul acestui experiment care a inceput in urma cu sapte ani.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .