Cercetatorii au creat un ficat functional din celule-susa

ficat-artificial-japoniaCercetatorii japonezi au reusit sa obtina un ficat functional, pornind de la cateva celule-susa, ceea ce reprezinta o premiera medicala ce deschide calea crearii de organe artificiale.

Procesul a inceput prin implantarea catorva celule-susa pluripotente in creierul unui soarece, pentru ca acestea sa beneficieze de un aport sangvin abundent, sustin cercetatorii japonezi, potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun.

Paralizia totala sau partiala ar putea fi vindecata

Paralizia totala sau partiala ar putea fi vindecataSoarecii raniti la nivelul coloanei vertebrale, care sufereau de paralizie totala sau partiala, au putut sa mearga din nou gratie unei stimulari electrice si chimice si unui tip special de harnasament robotizat, potrivit unui studiu publicat joi, care ofera noi sperante pentru pacientii umani.

Studiul, publicat in revista Science si inceput in urma cu cinci ani la Universitatea din Zurich, "evidentiaza o schimbare profunda a felului in care oamenii inteleg functionarea sistemului nervos central", afirma autorii lui, citati de AFP.

Tesut cardiac, obtinut in laborator din celule epiletale

Muschi cardiac, obtinut in laborator din celule epiletaleSavantii israelieni au reusit in premiera mondiala sa transforme celulele epiteliale prelevate de la pacienti suferind de insuficienta cardiaca in tesuturi cardiace contractile sanatoase, care ar putea fi folosite in viitor pentru a trata bolile de inima.

Cercetatorii din orasul israelian Haifa spun, insa, ca, desi mai au nevoie de multe teste, care vor dura probabil multi ani, medicii vor putea in viitor, gratie descoperirii lor, sa reprogrameze celulele pacientilor pentru a repara inimile bolnave ale acestora.

Regenerarea parului cu celule stem adulte

Regenerarea parului cu celule stem adulteCercetatorii japonezi au reusit sa creasca par pe soareci afectati de calvitie prin transplantul de foliculi creati din celule stem, deschizand calea spre un nou tratament pentru plesuvie.

Profesorul Takashu Tsuji de la Universitatea de Stiinte din Tokyo a coordonat echipa de cercetatori care a creat foliculii de par din celule stem, transplantandu-i in pielea unor soareci fara par.

Celule modificate genetic pentru tratamentul HIV

Celule modificate genetic pentru tratamentul HIVCercetatorii din domeniul medicinei si geneticii au anuntat, pentru prima data, ca celulele stem (modificate genetic) pot cauta si distruge celulele infectate cu HIV din organismul uman.

Studiul vine sa demonstreze ca utilizarea celulelor stem modificate genetic, care pot da nastere unor celule imunitare capabile sa lupte impotriva virusului HIV, reprezinta o metoda eficienta care nu deterioreaza tesutul sanatos, scrie Descopera.ro.

Celulele stem ale mucoasei orale: alternativa la cele embrionare

Celulele stem ale mucoasei orale: alternativa la cele embrionare"In comparatie cu toate celelalte, celulele stem ale mucoasei orale raman tinere si ar putea reprezenta o alternativa la celulele stem embrionare."

Este concluzia unui studiu efectuat de o echipa de la Universitatea din Tel Aviv publicat in Stem Cell. Dupa cum se stie, celulele stem pluripotente a majoritatii embrionilor sunt obiectul controverselor etice si in majoritatea tarilor nu pot fi supuse cercetarii.

Implant autodegradabil pentru inlocuirea articulatiilor

implant autodegradabil pentru inlocuirea articulatiilorPrimul implant autodegradabil, care permite pacientilor sa isi "creasca" propriile articulatii si sa evite astfel operatiile de inlocuire a acestora, a fost creat de cercetatorii din Finlanda.

Acest implant, de marimea si forma unui drops cu menta, a fost conceput pentru a inlocui articulatiile mici de la nivelul mainilor si picioarelor, informeaza DailyMail.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .