Telomeraza inverseaza procesul de imbatranire Oamenii de stiinta se afla cu un pas mai aproape de crearea medicamentului care prelungeste viata, dupa ce au descoperit secretul tineretii.

Ei au inversat partial procesul de imbatranire al corpului unor cobai. Modificand o anumita gena, cercetatorii au putut inversa procesul degenerativ al unei boli care afecteaza creierul.

Inainte de tratament, pielea, creierul si alte organe ale cobailor, semanau cu cele ale unei persoane de 80 de ani. In doar doua luni de zile in care soarecilor le-a fost administrat un medicament, au crescut atat de multe celule noi, incat subiectii experimentului au intinerit.

Specialistii le-au redat cobailor imbatraniti simtul mirosului si fertilitatea. Experimentele precedente au aratat ca procesul de imbatranire poate fi incetinit. Este pentru prima data cand sunt inversate problemele legate de imbatranire.

Studiul a fost publicat in editia online a evistei Nature. Cobaii erau, la inceputul experimentului, echivalentul unor oameni de 80 de ani si erau in pragul mortii, dupa cum afirma Ronald DePinho, co-autor al lucrarii si cercetator la un institut de studiu al cancerului din Boston, SUA.

Dupa experiment, soarecii au devenit echivalentul unor oameni tineri. Totusi, noua tehnica ar putea avea ca efecte secundare aparitia cancerului, insa acest lucru nu s-a intamplat inca in studiile efectuate.

In procesul de inversare a imbatranirii sunt implicate unitati ale ADN-ului numite telomeri. Pentru dezvaluirea misterului legat de telomeri, trei cercetatori americani au primit Premiul Nobel pentru medicina in anul 2009.

telomeraza"Pana in 2025 vor exista 1,2 miliarde de persoane cu varste de peste 60 de ani, cand apar boliile cardiovasculare, cancer, Alzheimer. Dar suntem in curs de a lua o povara grea de pe umerii societatii. Este pentru prima data cand procesul de imbatranire a fost inversat, ceea ce inseamna ca exista un punct la care imbatranirea organelor este inversata", a declarat Ronald DePinho, citat de Daily Mail.

In toate celule noastre se gasesc telomerii, care pot fi asemanati cu bucatile de plastic care protejeaza capetele sireturilor de la destramare. Ei au rolul de a proteja cromozomii si reprezinta un semn al tineretii biologice. Pe masura ce imbatranim insa, telomerii se scurteaza tot mai mult, crescand sansele instalarii bolilor specifice varstei inaintate. In cele din urma, acestia devin atat de scurti, incat celule mor.

Aici intervine rolul telomerazei, care este o enzima cu rolul de a reface capetele cromozomilor. Din pacate, aceasta enzima exista numai in unele celule.

Doctorul DePinho insa, a reusit sa transmita socuri telomerazei, pentru a impiedica moartea celulelor din trupul soarecilor imbatraniti prematur, pentru a imita procesul uman de imbatranire. In termeni umani, ar fi vorba despre o persoana de 40 de ani, care arata de 80, iar in urma experimentului, are trasaturile unei persoane de 50 de ani. El se astepta ca tehnica sa opreasca sau sa incetineasca procesul de imbatranire, motiv pentru care a fost uimit cand a descoperit ca a reusit sa-l inverseze.

DePinho considera ca ar trebui sa se poata face o pastila cu aceleasi efecte si asupra oamenilor. Administrata persoanelor de varsta mijlocie, pastila ar putea intarzia sau impiedica dezvoltarea bolilor de inima, a diabetului sau Alzheimer-ului. De altfel, ar putea chiar prelungi viata, sustine medicul DePinho.

Exista insa si reactii adverse. Nivelurile ridicate ale telomerazei pot alimenta instalarea cancerului si este putin probabil ca o singura pastila sa inlature toate problemele ce vin odata cu imbatranirea.

Sursa: Adevarul

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %14, %2011
Postat de
Florentin
Interesant
Interesant. Eu insa sunt convins ca este posibil echilibrul necesar intineririi fara riscul aparitiei camcerului, deoarece in istoria umanitatii exista numeroase cazuri de oameni foarte longevivi. Telomeraza in exces poate cauza cancer probabil la oameni cu alimentatie nesanatoasa, fumatori etc., consumatori in exces de apa poluata, cu continut mare de deuteriu s.a.m.d.
As opta pt. activarea telomerazei la un batran si administrarea unui inhibitor al telomerazei daca dupa reintinerire apare cancerul.
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
augustin
BUNA ZIUA
Sunt convins ca e doar o chestiune timp, pana cand se va gasi si o formula eficienta de inlaturare a riscului de instalare a cancerului, ca urmare a administrarii de telomeraza. Si acest succes medical demonstreaza ca pe frontul luptei pentru o imbatranire sanatoasa, pentru prelungirea unei vieti de calitate, se fac pasi marunti, dar siguri, datatori de speranta.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează