celulele stem de la nastere 140x94Familia Zailic doarme mai linistita noaptea stiind ca la banca de celule stem exista o asigurare pentru sanatatea copiilor. "Sper sa fie bani pierduti", marturisesc parintii care au ales ca la nastere sa se recolteze celule stem pentru situatia in care copilul s-ar putea imbolnavi grav.

"Cand am luat decizia sa recoltam ne-am gandit ca e o abureala… ca nu sunt chiar asa de folositoare cum se zice la televizor. Insa ne-am gandit: «Si daca, Doamne fereste!, vom avea nevoie si noi nu le-am recoltat?»", spune Madalina Zailic, din Bucuresti, care a decis ca la nasterea ambilor copii, Mara, de 3 ani si Mihai, de 3 luni, sa recolteze celule stem si sa le puna la conservat intr-o banca privata.

Multi parinti sunt sceptici, asemenea Madalinei, si vad sutele sau miile de euro cheltuite pentru prelevarea si pastrarea celulelor stem in banci speciale doar ca pe bani aruncati pe o strategie de marketing.

Sunt peste 70 de boli despre care bancile private de celule stem sustin ca ar putea fi tratate prin autotransplant

Dintre toate aceste tulburari, printre care se numara afectiuni severe ale sangelui, cancere sangvine si mamare, tumori ale sistemului nervos, doar o mica parte s-ar putea trata cu ajutorul transplantului acestor celule. "Americanii au demonstrat ca in aceste celule stem cordonale (recoltate la nastere din cordonul ombilical) ar putea exista celule cu leucemie, de exemplu. Ele nu sunt de niciun folos in cazul autotransplantului, atunci cand, poate, copilul sau adultul dezvolta o leucemie si se incearca transplantul cu propriile celule", avertizeaza Zsofia Varady, medic primar hematolog la Institutul Clinic Fundeni, Sectia de Transplant Medular.

Specialista considera ca aceasta recoltare de celule cordonale este "un moft pentru mamele care decid sa le plaseze in banci private, la momentul actual".

Nu sunt un panaceu

Madalina, desi deceptionata de informatiile primite ulterior investitiei, nu regreta decizia. "N-am fost suficient de bine informati cand am luat decizia, adica la prima nastere. Abia cand s-a testat sangele si am primit  OK-ul am vazut ca se poate folosi doar pana cand copilul ajunge la o anumita greutate, respectiv 38 de kilograme in cazul nostru, ceea ce e foarte putin. Noi stiam ca le putem folosi toata viata si pentru un numar mult mai mare de boli, dar si lista bolilor este destul de limitata."  

Desi nici macar pentru cele 70 de boli nu exista studii de necontestat privind eficienta celulelor stem prelevate la nastere, oamenii de stiinta le cauta mereu noi intrebuintari. Se incearca de cativa ani tratarea artritelor, sclerozelor in placi sau chiar paraliziilor cerebrale si bolilor degenerative cum sunt maladia Alzheimer si Parkinson. Dar toate aceste studii sunt inca in faze experimentale.

Macar sa fie o pierdere financiara. Si daca o sa fim necajiti de vreo boala, celulele astea sa fie folositoare.

Madalina Zailic, mama a doi copii

Dupa ce a investit de doua ori sume generoase in recoltarea celulelor stem la nasterea celor doi copii, Madalina tot nu stie daca sa sfatuiasca pe cineva sa le recolteze sau nu. "Vedem pe zi ce trece tot mai multe boli, unele dintre ele atat de mediatizate, vedem cazuri de copii care au nevoie de tratamente scumpe in strainatate, cu boli care ar putea fi combatute cu ajutorul acestei terapii... Ma gandesc ca exista macar pentru o parte dintre aceste boli o sansa cat de mica cu ajutorul celulelor stem. Cred ca e bine sa profiti de ea", spune Madalina.

Cum se face prelevarea

Recoltarea acestor celule se face imediat dupa nastere, fara niciun risc pentru mama si copil, din sangele ramas pe cordonul ombilical (care altadata se arunca) sau din placenta. "Celulele placentare sunt mult mai bogate decat cele din sangele cordonului ombilical", spune Anca Simionescu, medic primar obstetrica-gi- necologie de la Spitalul Filantropia din Bucuresti.

Recoltarea celulelor stem se face de catre medicul ginecolog cu ajutorul kitului de recoltare pe care mama il poarta la ea. Kitul provine de la banca privata de celule stem cu care parintii au incheiat un contract. Celulele astfel recoltate se pastreaza in banci de celule, la temperaturi de minus 196 de grade Celsius.

"Cand eram insarcinata in luna a sasea cu primul copil, am fost la un targ pentru mamici si copii. Acolo am facut contractul si am primit si kitul de recoltare gratis. Cand am nascut, sotul meu i-a anuntat printr-un SMS si cineva de la ei a venit imediat sa ridice cutia cu prelevarea facuta de medic. La scurt timp am primit factura, dar si o instiintare ca celulele nu sunt contaminate, ca sunt intr-o stare buna si ca vor fi depozitate, asa cum am optat, la Cluj-Napoca", povesteste Madalina Zailic.

Cand a nascut cel de-al doilea copil, indoielile au cuprins-o din nou. Insa, la o analiza mai atenta, s-a gandit sa nu riste si sa contracteze aceeasi banca privata. "Sincera sa fiu, la al doilea copil am ezitat mai mult. Insa aceeasi intrebare mi-a venit in cap: «Dar daca am nevoie, ce ma fac?». Asa ca m-am convins. Am zis ca macar sa fie doar o pierdere financiara si daca, fereasca Dumnezeu!, o sa fim necajiti de vreo boala, celulele astea sa fie folositoare.

Povesti care dau sperante

In Romania nu s-au efectuat transplanturi cu celule stem recoltate la nastere, potrivit informatiilor oferite de medicul Aurora Dragomiristeanu, directorul Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. "Bancile private nu sunt in evidenta Registrului si, din pacate, banci publice de recoltare a celulelor stem cordonale sau placentare nu exista la noi", declara dr. Aurora Dragomiristeanu.

In intreg sistemul privat se cunosc, deocamdata, doar doua cazuri in care celulele recoltate si stocate in tara au fost retrase din banci si au fost transplantate in spitale din strainatate. Doua familii isi pun toate sperantele in aceasta procedura pentru sanatatea copiilor lor.

Alexandru este unul dintre cei doi copii. El a primit o transfuzie cu propriile celule stem prelevate la nastere. La 11 luni s-a inecat cu mancare si i s-a oprit respiratia timp de mai multe minute. A fost salvat in ultimul moment, insa creierul i-a fost afectat de lipsa oxigenului, el suferind acum de paralizie cerebrala. In 2013, in SUA, Alexandru a primit tratamentul cu celulele stem recoltate la nastere din cordonul ombilical. Nu se stie inca daca situatia lui se va imbunatati.

Cel de-al doilea caz, un baietel ramas anonim la dorinta parintilor, a beneficiat de transplant de celule stem cordonale din cauza unui limfom Burkitt, o tumora ganglionara care se intalneste foarte des in Africa, in Europa fiind o boala foarte rara. Evolutia acestei tumori este foarte rapida, ajungand cu usurinta in sistemul nervos central, in maduva osoasa si in sange. Pentru copil, aceasta boala a insemnat, la inceput, sedinte de chimioterapie la un spital din Franta, insa agravarea starii de sanatate i-a facut pe medici sa solicite eliberarea grefei recoltate la nastere. Autotransplantul a avut loc tot in 2013.

"Starea copilului s-a imbunatatit dupa efectuarea transplantului, in prezent el urmand un tratament de recuperare", anunta banca privata de celule stem cu care aveau contract parintii.

Noile "antibiotice" pentru boli grave

In urma cu patru ani, Joseph Martin, fostul decan al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Harvard, SUA considera ca terapiile cu celule stem "au potentialul sa faca pentru bolile cronice ceea ce faceau antibioticele pentru bolile infectioase. Va dura ani pana cand vom ajunge aici cu cercetarile, dar, ca neurolog, eu cred in existenta «penicilinei» pentru boala Parkinson. Este o descoperire uimitoare pe care trebuie doar s-o ducem la capat. Ca si in alte domenii ale descoperirilor stiintifice, raspunsul va veni doar cu ajutorul studiilor si experimentelor atente".

Studiu pentru paralizie cerebrala

Studiile au inceput si la noi, la Clinica de Neurologie Pediatrica a Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Alexandru Obregia". Conferentiar doctor Dana Craiu, medic primar neurolog pediatru, in colaborare cu banca privata de celule stem CordBloodCenter, a dat startul anul acesta unui studiu privind paralizia cerebrala infantila si tratamentul acesteia cu ajutorul celulelor stem.

Testul clinic se realizeaza in colaborare si cu Institutul Clinic Fundeni, Unitatea de Transplant. La clinica spitalului Obregia se fac partea de evaluare si cea de selectie a pacientilor, precum si toate consulturile, iar la Institutul Fundeni se realizeaza transfuzia de sange integral cordonal.

"Este un studiu de siguranta a administrarii acestei terapii. Ca rezultat final secundar se urmareste si eficacitatea. Este o cercetare de inceput, care urmeaza studiul Universitatii Duke din Statele Unite, si ne asteptam la ameliorari, nu la vindecari spectaculoase, in special in cazul copiilor cu afectare mai usoara. Datele preliminare din America au aratat imbunatatiri cognitive si doar usoare ameliorari motorii", explica medicul Dana Craiu.

Primii trei copii care au fost acceptati in studiul clinic, printr-o coincidenta toti fiind baieti si avand in jur de 3 ani, au primit deja transfuziile cu celule stem prelevate la nastere din cordonul ombilical, in martie si in aprilie. Alti 17 copii vor fi acceptati in studiu. Una dintre conditiile acceptarii in cadrul cercetarii este ca parintii copilului cu paralizie cerebrala sa fi incheiat contract cu aceasta banca si sa aiba depozitate celulele stem acolo.

"Studiul nostru se va desfasura pe parcursul a doi ani. Primii trei copii au primit tratamentul cu propriile celule stem stocate in banca noastra. Celulele au fost decriogenate si apoi administrate cu ajutorul unei simple transfuzii. Dupa acesti doi ani, vom putea emite primele rezultate ale cercetarii", potrivit directorului de marketing al bancii, Adina Scaringi.

Si tu poti fi donator

In Romania, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este institutia responsabila cu activitatile de recrutare, testare si donare de celule stem hematopoietice de la donatori neinruditi. Adica, practic, oricine doreste sa salveze viata unor necunoscuti, poate dona celule stem din osul soldului sau din sangele periferic. RNDVCSH se afla in permanenta legatura cu registre similare din intreaga lume si poate apela la serviciile lor de cautare, iar baza de potentiali donatori devine incomparabil mai mare. Ca sa fii donator trebuie sa ai intre 18 si 45 de ani si o stare de sanatate generala buna. In 2013, au avut loc 17 transplanturi de celule stem recoltate de la adulti, din sangele periferic si din maduva osoasa. De la inceputul acestui an, alte 11 transplanturi au avut loc intre donatori neinruditi, potrivit informatiilor oferite de dr. Aurora Dragomiristeanu, directorul institutiei. Toate informatiile despre RNDVCSH se regasesc pe site-ul institutiei, www.registru-celule-stem.ro.

Cum pot fi folosite celulele stem

Celulele stem sunt de doua feluri: hematopoietice, sau cele care formeaza sangele, si mezenchimale, care reprezinta sursa dezvoltarii diferitelor tesuturi, cum ar fi cel nervos, cardiac, muscular sau osos. Ambele feluri de celule pot fi recoltate si de la adult, in special din maduva osoasa, din osul soldului, dar si la nastere, din cordonul ombilical sau din placenta.

Problema cu celulele stem existente in organism este ca imbatranesc si ele odata cu noi, iar rolul lor si viteza de reparare scad odata cu varsta. Cele adulte au o capacitate de diferentiere mai mica si pot da nastere doar unor celule specifice tesutului din care provin. Dar, in ultima vreme, tot mai multe studii arata ce se poate realiza cu aceste celule stem adulte.

De exemplu, oamenii de stiinta de la Institutul de Biologie a Celulelor Stem si Medicina Regenerativa din cadrul Universitatii Stanford, SUA, au reusit sa creeze in laborator spermatozoizi imaturi din pielea unor barbati infertili.

In ceea ce priveste celulele stem recoltate la nastere, desi sunt mai putine, ele nu sunt specializate si sunt capabile sa se reinnoiasca prin diviziune celulara, chiar si dupa perioade lungi de inactivitate.

In urma unor modificari, celulele stem conservate din cordonul ombilical sau din placenta ar putea regenera tesuturi, cum ar fi cel al inimii, al ficatului, al pielii, al creierului. "Aceste celule, fiind foarte tinere, imature le spunem noi, nu s-au intalnit cu antigeni si nu sunt atat de puternice sa atace pacientul, adica nu exista niciun conflict imunologic", explica dr. Varady.

Costurile pentru recoltare si pastrare in bancile private  

"Recoltarea m-a costat aproximativ 2.800 de lei. Pentru fiecare copil. Pentru stocare platim anual 400 de lei pentru amandoi copiii. Insa, la cel de-al doilea copil am avut o reducere de 10% pentru ca aveam deja incheiat un contract cu banca privata", spune Madalina.

Bineinteles ca fiecare banca privata are preturile ei si ofertele ei. Exista pachete de servicii clasice, start, complexe sau chiar maxime. Preturile variaza, de la cel mai simplu pachet care poate costa 600 de euro, pana la varianta complexa sau "diamond", de aproximativ 3.000 de euro. La aceste preturi se adauga taxa anuala de stocare, care incepe de la 30 de euro pe an. Plata pentru recoltare, tratare, criogenare poate fi platita si in rate, indiferent de banca privata.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează