Traumatismul Vertebro-Medular

Traumatismul Vertebro-MedularDintre toate traumatismele, cele cu afectarea sistemului nervos central - si anume traumatismele cranio-cerebrale (TCC) si traumatismele vertebro-medulare (TVM) - ocupa locul principal sub raportul gravitatii si al consecintelor, reprezentand o problema de importanta majora din punct de vedere medical, social si economic.

TVM reprezinta cauza unuia dintre tablourile neurologice cele mai dramatice, gravitatea lor fiind determinata de caracterul leziunii medulare (leziune completa sau incompleta in sens transversal), cat si de pozitia sa in sens cranio-caudal (la nivel cervical, toracal, lombar si sacrat).

Distrofia Musculara

Distrofia Musculara DuchenneDistrofia Musculara (DM) este un grup de afectiuni rare ereditare, caracterizate prin deteriorarea progresiva a muschilor corpului, antrenand slabiciune musculara si invaliditate.

Distrofia Musculara se traduce prin slabirea progresiva a musculaturii, si in special a muschilor scheletici (controlati de creier in mod voluntar). Pe masura evolutiei bolii, fibrele musculare necrozate sunt inlocuite de tesut conjunctiv si adipos. In unele forme de distrofie musculara sunt afectati miocardul si alti muschi involuntari (netezi) precum si alte organe.

Scleroza Multipla

Scleroza Multipla: Demielizarea stratului de mielinaScleroza Multipla (SM) este o boala neurologica invalidanta, cel mai frecvent diagnosticata la adultul tanar de varsta mijlocie, fiind a treia cauza principala a invaliditatii in acest grup de varsta, dupa traumatism si artrita.

SM este o stare demielinizanta inflamatorie. Mielina este un invelis gras care izoleaza nervii, avand un rol similar cu izolatia unui fir electric, permitand nervilor sa transmita impulsuri foarte rapid. Viteza si eficienta transmiterii acestor impulsuri nervoase stau la baza miscarilor line, rapide si coordonate fara un efort constient.

Scleroza Laterala Amiotrofica

Scleroza-Laterala-AmiotroficaScleroza Laterala Amiotrofica (ALS), cunoscuta si ca boala Lou Gehrig, se caracterizeaza printr-o pierdere (reducere) progresiva a anumitor celule nervoase ale creierului si maduvei spinarii denumite neuroni motori. Neuronii motori comanda muschii voluntari, muschi care fac posibila miscarea.

ALS este o boala progresiva, invalidanta, fatala. Mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale devin mai dificile cu timpul. Aceste afectiuni pot cauza diferite lezari, boli si alte complicatii.

Siringomielia

siringomieliaNumele de siringomielie (syrinx=trestie, mielos=maduva) este acordat unei afectiuni caracterizata printr-o expansiune cavitara a maduvei spinarii care poate produce o mielopatie progresiva. Aceste cavitati se dezvolta cu precadere in regiunea periependimara si la baza coarnelor medulare.

Siringomielia se localizeaza mai frecvent in regiunea cervicala inferioara sau toracica superioara si mai rar in regiunea lombara. Daca se localizeaza in regiunea cervicala inalta, cavitatile se pot extinde la nivelul bulbului si in punte. Boala apare de obicei la varsta adulta, intre 20 si 40 de ani.

Atrofia Spinala Musculara

Atrofia Spinala Musculara: distrugerea neuronilor motoriAtrofia Spinala Musculara este un termen aplicat unui numar diferit de afectiuni, toate avand in comun o cauza genetica si se manifesta prin starea de slabiciune a organismului datorita distrugerii neuronilor motori - celule nervoase din maduva spinarii si din creier. In mod normal, acesti neuroni motori transmit mai departe semnalele primite de la creier catre celulele musculare. Cand acesti neuroni nu mai functioneaza, muschiul se deterioreaza. Creierul si nervii senzitivi (care ne permit sa percepem senzatiile precum pipaitul, temperatura, durerea, etc.) nu sunt afectate.

Leucemia

Leucemia este un cancer al celulelor sangeluiLeucemia este un cancer al celulelor sangelui. Celulele din sange sunt produse in maduva osoasa, care este un tesut prezent in majoritatea oaselor. In leucemie, maduva osoasa incepe sa produca prea multe leucocite (celulele albe) si uneori acestea nu-si mai indeplinesc functiile. Aceste celule se inmultesc in continuu, cand ar fi normal sa se opreasca din acest proces. Ele pot avea o diviziune celulara mult mai rapida decat celelalte celule. In timp, aceste celule anormale ajung sa inlocuiasca celulele normale - leucocitele, hematiile si trombocitele. Leucocitele au rolul de a ajuta organismul sa lupte cu infectiile.

Parkinson

Boala Parkinson este o boala degenerativa ce survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilorBoala Parkinson este o boala degenerativa ce survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Intrucat zona afectata joaca un rol important in controlul miscarilor, pacientii prezinta gesturi rigide, sacadate si incontrolabile, tremor si instabilitate posturala. Tulburarile legate de boala Parkinson apar cel mai adesea intre 50 si 70 ani; varsta medie de aparitie a bolii este de 57 ani.

Alzheimer

Boala Alzheimer: Alterare intelectuala ireversibilaBoala Alzheimer este o atingere cronica, cu evolutie progresiva, a unei parti a creierului, caracterizata prin alterarea intelectuala ireversibila, ducand in cele din urma la dementa.

Boala se caracterizeaza prin degenerescenta nervoasa, datorata micsorarii numarului de neuroni, atrofia creierului si prezenta "placilor senile". Neurologul german Alois Alzheimer este cel care a descris pentru prima data aceasta boala in 1906. La autopsia unei paciente cu dementa, el a observat acumularea unor substante proteice sub forma de placi si degenerescenta neurofibrilara, considerate in continuare drept principalele semne ale bolii Alzheimer.