Celulele stem de la nastere, o investitie inutila?

celulele stem de la nastere 140x94Familia Zailic doarme mai linistita noaptea stiind ca la banca de celule stem exista o asigurare pentru sanatatea copiilor. "Sper sa fie bani pierduti", marturisesc parintii care au ales ca la nastere sa se recolteze celule stem pentru situatia in care copilul s-ar putea imbolnavi grav.

"Cand am luat decizia sa recoltam ne-am gandit ca e o abureala… ca nu sunt chiar asa de folositoare cum se zice la televizor. Insa ne-am gandit: «Si daca, Doamne fereste!, vom avea nevoie si noi nu le-am recoltat?»", spune Madalina Zailic, din Bucuresti, care a decis ca la nasterea ambilor copii, Mara, de 3 ani si Mihai, de 3 luni, sa recolteze celule stem si sa le puna la conservat intr-o banca privata.

Transplantul de maduva osoasa

transplantul-de-maduva-osoasaTransplantul de maduva osoasa este procesul prin care maduva osoasa hematogena (bolnava) a pacientului este distrusa prin tratament (chimioterapie sau/si radioterapie) si apoi inlocuita cu maduva (celulele stem hematopoietice) prelevata de la un donator sau, in prealabil, de la pacient. Transplantul de maduva se foloseste in afectiunile maligne ale sangelui, cum este si leucemia.

Ghidul transplantului de celule stem

transplant_celule_stem_ghidTransplantul de celule stem si terapia celulara (ramura a medicinei regenerative) dezvolta rapid modalitati foarte eficiente de tratament pntru o gama vasta de afectiuni hematologice, imunologice, metabolice si maligne. Pentru multe afectiuni, altfel fatale, transplantul hematopoietic este un potential remediu. Transplantul de celule stem hematopoietice este forma de terapie celulara cea mai bine pusa la punct si este o piatra de temelie in tratarea unor vaste afectiuni maligne hematologice.

Transplantul de celule stem hematopoietice

Transplantul de celule stem hematopoieticeTransplantul de celule stem hematopoietice presupune perfuzia intravenoasa de celule stem autologe (proprii) sau alogene colectate din maduva osoasa, din sangele periferic sau sangele din cordonul ombilical.

Scopul transplantului il reprezinta restabilirea functiei celulelor hematopoietice, la bolnavii care au maduva osoasa afectata de diverse boli sau sistemul imunitar deficitar. Transplantul de celule stem hematopoietice este utilizat in acest articol ca termen general, care include transplantul de celule stem din orice sursa.

Transplant alogen de celule stem

transplant_alogen_stemIntr-un transplant alogen, celulele stem ale unei persoane sunt inlocuite cu altele noi, sanatoase, obtinute din maduva osoasa au din sangele periferic de la un donator. Cele mai multe dintre celulele stem sunt localizate in maduva osoasa, iar unele dintre acestea circula de la maduva spre sange. Celulele stem medulare se transforma in celule rosii, celule albe ale sangelui sau trombocite, pentru a contribui la mentinerea sanatatii organismului.

Transplant autolog de celule stem

transplant_autolog_stemMajoritatea celulelor stem se gasesc in maduva osoasa. Totusi, celule stem care provin din maduva osoasa sunt prezente si in sange. Celulele stem medulare se pot transforma in celule rosii ale sangelui, celule albe sau trombocite, care ajuta organismul sa ramana sanatos.

In cazul in care maduva osoasa este atacata de o afectiune, cum ar fi mielomul multiplu, celulele stem medulare nu mai pot fabrica celule normale ale sangelui. In acest caz, se va face un transplant de celule stem sanatoase, care vor fi introduse in corp prin intermediul unei linii intravenoase, pentru a ajuta maduva osoasa sa functioneze corect. Cand celulele stem provin din propriul sange sau maduva osoasa, acesta este numit transplant autolog de celule stem.

Transplantul de celule stem

Transplantul de celule stemTransplantul de celule stem reprezinta o perfuzie de celule stem sanatoase in organismul pacientului, pentru a inlocui celulele deteriorate sau bolnave.

Acesta poate fi necesar daca maduva osoasa nu mai functioneaza sau daca nu produce suficiente celule stem sanatoase. Acest tip de transplant poate ajuta organismul sa produca suficiente globule albe sanatoase, globule rosii si plachete sanguine pentru a reduce riscul pacientului de a face infectii amenintatoare de viata, anemie si sangerari.