Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:
  • Page:
  • 1
  • 2

SUBIECT: Totul despre clonare

Totul despre clonare #4372

Prin inginerie genetica se intelege ansamblul de tehnici prin care omul intervine asupra codului genetic. Efectele tehnologiei ADN-ului recombinat sunt mult mai mari decat in cazul fertilizarii artificiale. Eventuale schimbari ale codului genetic, care trebuie inteles ca un patrimoniu al intregii omeniri, presupun schimbari care ar putea afecta, in timp, generatii intregi. In foarte multe cazuri de experimente si clonari, nu se poate face o distinctie intre ingineria genetica si manipularea genetica, mai ales cand nu se urmareste in mod evident procreatia.

Clonarea ("klon", in greaca, inseamna "germen", "vlastar", "ramurica", "crenguta") este definita ca o metoda prin care se produc clone, adica organisme, celule sau molecule identice. Exista o clonare naturala, cand, pornind de la acelasi zigot, apar gemenii. In antichitate, a fost cunoscuta clonarea la plante (vita-de-vie, pomii fructiferi), care se pot inmulti astfel, cu pastrarea caracteristicilor genetice. Cultivate in vitro, celulele vegetale, cat si cele animale, pot evolua in clone. Dupa diviziune, rezulta doi embrioni identici din punct de vedere genetic. Cele doua organisme au acelasi patrimoniu genetic, dar au organisme proprii. Pornind de la modelul natural, a fost perfectata o tehnica, ce consta in separatia blastomerilor, cand embrionii au 60-80 de celule, dupa 6-7 zile de la concepere. Metoda a fost pusa in practica in Franta, in 1982.32 Prin aceasta tehnica, care se desfasoara, in principiu, ca si reproducerea sexuata din natura, se obtin cupluri de gemeni identici genetic.

Cea mai frecventa metoda consta in obtinerea unei clone, prin transplant de nuclei in ovule. Inca din 1955, cand s-au facut primele experiente pe broasca, s-a observat ca transferul de nucleu trebuie realizat in faza cand celulele au totipotenta, adica au capacitatea de a regenera. Celula este denucleata si, in citoplasma ei, se introduce nucleul unei celule adulte. Zigotul va mosteni intreg patrimoniul genetic al donatorului. Organismul rezultat nu mai pastreaza nimic de la cele de la care au provenit gametii.

Clonarea umana

Tehnica transferului nuclear a fost aplicata, pana la urma, si fiintelor umane. Primele informatii despre rezultate ale cercetarii in acest domeniu au aparut in 1993, cand doi cercetatori americani, J.Hall si R. Stilmann, au anuntat intentiile lor de a face asemenea experimente pe celule umane. Mai tarziu, in 1998, intr-un centru de sterilitate al unui spital din Seul, a fost obtinut, prin tehnica Honolulu, un embrion uman. Nucleul folosit apartinea aceleiasi persoane de la care fusese prelevat ovulul. Procesul a fost intrerupt in momentul in care divizarea ajunsese la patru celule, datorita restrictiilor impuse de guvernul coreean. Oameni de stiinta din Statele Unite au declarat, in 2001, ca au clonat cu succes embrioni de maimuta. Peste cateva luni, la 24 noiembrie 2001, cercetatorii de la Advanced Cell Technology au anuntat obtinerea mai multor embrioni umani clonati in scop de cercetare a celulei stem.

Partizanii clonarii umane atrag atentia ca nu trebuie neaparat sa urmarim nasterea unui organism uman complet dezvoltat. Clonarea ar putea fi solutia pentru o serie de boli in prezent netratabile. De exemplu, Marea Britanie a legalizat utilizarea embrionilor umani pentru cercetarile care sunt indreptate in directia vindecarii unor maladii ca Parkinson si Alzheimer.

Cercetatorii de la Cambridge au gasit o cale de a transforma celulele dezvoltate complet de la un adult in celulele stem, iar specialisti din California au transformat tesut de grasime in muschi, oase si cartilaje. O companie din New Jerssey a declarat ca a elaborat o noua tehnica de obtinere a unei surse bogate de celule stemice din placenta expulzata la nastere din uterul unei femei. Medici din Canada au tratat un copil de 9 luni, bolnav de cancer, cu celule stem extrase din cordonul sau ombilical.

Compania, care a finantat cercetarile pentru clonarea oitei Dolly, a anuntat ca cercetatorii sai au inregistrat succese in transformarea pielii de vaca in celule ale inimii, iar cercetatori din Sheffield si Cardiff au descoperit un mod de regenerare a oaselor si a celulelor creierului. Compania Osiris Therapeutics din Baltimore (SUA) s-a specializat in restaurarea tesutului distrus sau bolnav. Au fost obtinute celule care pot reface tesuturi de maduva osoasa, oase, cartilagii, ligamente, tendoane, grasime precum si muschi. Aceasta companie considera ca a gasit tehnici, prin care sa se trateze multe afectiuni, imbatranirea si bolile degenerative. e crede ca celulele stem embrionare ar avea un potential mai mare decat celulele stem de adult. Folosirea lor insa reprezinta un grav atentat la adresa vietii umane. Recoltarea celulelor presupune moartea embrionilor. Exista tendinta de a se produce embrioni umani pentru a se obtine celule stem, de fapt, pentru a fi distrusi.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel. Motiv: icon
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Totul despre clonare #4373

Primul caine clonat din lume are pui

Primul câine clonat din lume are pui, după ce două femele din aceeaşi rasă au fost inseminate artificial, potrivit unor membri din echipa de cercetători sud-coreeni.

Snuppy, un ogar afghan, a făcut pui cu două femele din aceeaşi rasă, prin inseminare artificială, au precizat, într-un comunicat, cercetători ai Universităţii Naţionale din Seul (SNU).



Dintre cei zece căţeluşi născuţi, între 14 şi 18 mai, nouă au supravieţuit, potrivit cercetătorilor.

"Este pentru prima dată în lume când căţeii se nasc din părinţi clonaţi", a declarat şeful echipei de cercetători, Lee Byung-Chun. "Aceasta demonstrează capacitatea de reproducere a unui câine clonat", a adăugat acesta.

Echipa de la SNU s-a remarcat clonându-l pe Snuppy, în august 2005. Cercetătorii au mai clonat, în iulie 2006, doi lupi, dintr-o specie pe cale de dispariţie.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Totul despre clonare #4377

Avantajele clonarii

-Animalele transgenetice pot fi folosite pentru cercetarile medicale si farmaceutice . Ele pot fi produse prin transfer de nucleu .

-Daca sunt introduce gene umane in organismele lor aceste animale transgenetice (oi sau porci ) pot produce proteine umane (in lapte ) sau insulina pentru diabetici .

-Clonarea poate contribui si la tratamentul unor boli prin reprogramarea celulelor pieii (generand celule pancreatice pentru diabetici , respective neuroni pentru bolnavii de Parkinson ) si inlocuirea celulelor bolnave cu cele noi .

-Prin clonare transplantarea de organe poate deveni o solutie de success . Chiar daca transplantarea de organe este un lucru current la ora actuala , deseori este o criza de organe potrivite .

-Xenotransplantul (transplantarea de organe de la o specie la alta ) este o solutie a acestei crize desi poate duce deseori la o respingere a organului din cauza nerecunoasterii lui de catre organismul beneficiarului .

-Se estimeaza ca in viitor organelle umane vor putea fi cultivate in afara corpului iar oamenii vor fi capabili sa-si cloneze organele pentru transplante personale .

-Clonarea prin transferul de nucleu arata un adevarat potential in agricultura prin imbunatatirea fondului genetic si a produselor .

-Tot prin clonare se pot salva si speciile pe cale de disparitie.


Dezavantajele clonarii


-Prin producerea de clone multiple apare riscul de a crea o populatie formata din indivizi identici . Acesti indivizi obtinuti prin clonare ar putea sa sufere de aceleasi boli sau sa fie sensibili la aceleasi tip de agenti patogeni iar un singur virus ar putea extermina populatia de pe o zona intinsa , chiar o specie intreaga .

-Clonarea ar putea actiona in defavoarea evolutiei si prin faptul ca oamenii s-ar putea decide sa cloneze doar animalele cele mai potrivite pentru ei . Clonarea ar putea fi folosita pentru a crea “omul perfect” sau un om cu o putere fizica deosebita dar o inteligenta sub – normala , o subclasa genetica .

-Clonarea ar putea avea efectae dezastruase in cadrul familiei caci un copil nascut prin clonarea tatalui , de exemplu , ar putea fi considerat un frate geaman identic al originalului . Efectul psihologic asupra asupra fiintelor umane la un asemenea lucru nu este inca studiat si cunoscut .
In final dar nu in cele din urma , care ar fi drepturile unei clone ?
Cele ale unui frate geaman sau ale unui copil al originalului ? Ar avea drepturile unei finite umane ?
Iar daca originalul ar ucide o clona de-a lui (sau invers ) ce-ar fi acest lucru din punct de vedere legal : o crima sau o sinucidere ?
Pana la rezolvarea si calmarea scandalului iscat de clonare , in mai toate tarile , va trece destul timp . Acest lucru este sigur .

Exista doua posibilitati : fie clonarea va disparea , fie va deveni ceva comun , ceva cu influente in viata de toate zilele . Atat doar ca clonarea , ca si energia nucleara , va trebui sa ajunga la o suficienta maturitate pentru a fi acceptata de oamenii de rand .

Iata inca o proba de “luciferism stiintific “ contemporan : ” spargerea “ structurilor genetice (ADN) pentru a le rearanja tu , om limitat , dar trufas , intr-o noua ordine , contrara lucrarii lui Dumnezeu . Cine suntem noi ca sa hotaram daca e bine ce a facut Dumnezeu !?! Aici intrecem orice masura , dorind sa schimbam ceea ce El a aranjat cu milioane de ani in urma !
  • andreea_ioana
  • Avatarul lui andreea_ioana
  • Deconectat
  • Senior Member
  • Posts: 66
  • Thank you received: 5
  • Karma: 3
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Totul despre clonare #4449

andreea_dylu a scris:
Avantajele clonarii

-Animalele transgenetice pot fi folosite pentru cercetarile medicale si farmaceutice . Ele pot fi produse prin transfer de nucleu .

.......

Iata inca o proba de “luciferism stiintific “ contemporan : ” spargerea “ structurilor genetice (ADN) pentru a le rearanja tu , om limitat , dar trufas , intr-o noua ordine , contrara lucrarii lui Dumnezeu . Cine suntem noi ca sa hotaram daca e bine ce a facut Dumnezeu !?! Aici intrecem orice masura , dorind sa schimbam ceea ce El a aranjat cu milioane de ani in urma !

clonati-ma please....hehe...va fii doar fericire pe terra .
  • adi chicago
  • Avatarul lui adi chicago
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Dum spiro ,spero
  • Posts: 2545
  • Thank you received: 64
  • Karma: 17
never give up hope
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Totul despre clonare #4830

ONU, speriata de clonele umane

Interziceti-o sau pregatiti-va de consecinte, copierea umana este inevitabila, avertizeaza expertii ONU.

Lumea intreaga va trebui sa tina piept clonelor umane. E nevoie pentru asta ori de interdictie la nivel global, ori de o legislatie pentru protectia lor impotriva abuzurilor si a discriminarii, arata un studiu ONU, dat publicitatii luni si citat de toate agentiile importante de stiri. "Clonarea umana e inevitabila: optiuni viitoare pentru guvernarea ONU", raportul coordonat de A.H. Zakri, directorul Institutului de Studii Avansate din cadrul Natiunilor Unite, arata si una dintre caile care ar trebui urmate: prohibitia mondiala a clonarii umane, cu libertatea, luata la nivel national, de a permite cercetarea doar cu scop terapeutic.

"Daca esuam inseamna ca e doar o chestiune de timp pina cind vom imparti planeta cu indivizi copiati.Si atunci, lumea va trebui sa-si accepte responsabilitatea si sa se asigure ca orice clona va avea garantia drepturilor umane", declara Brendan Tobin, profesor la Universitatea Nationala din Irlanda, citat de AFP.

Pina acum nu a existat inca nici o informatie potrivit careia ar exista embrioni umani clonati, care au ajuns sau au trecut de stadiul fetusului, dar un astfel de eveniment istoric nu este deloc departe, s-au pus de acord majoritatea expertilor. Banuiala incepe sa prinda insa glas. S-au clonat cu succes soareci, pisici, ciini, oi, porci, vaci si lupi. Vara aceasta, cercetatorii americani au reusit sa copieze si prima maimuta, iar cercetatorul sud-coreean cazut in dizgratie, Woo Sook Hwang, isi continua munca in Thailanda in crearea unei clone umane.

"Nu este foarte scump sa incepi experimentul si sa obtii materialele necesare pentru clonare, iar daca cercetarile in acest domeniu continua, cineva va reusi sa faca si asta. Stadiul stiintific de la acest moment ne arata ca vor fi multe esecuri inainte si multe clone diforme, iar asta este una dintre cele mai mari ingrijorari ale noastre", a declarat si Chamundeeswari Kuppuswamy, unul dintre coautorii studiului, dupa cum scrie corespondentul stiintific al "The Telegraph", Richard Gray. Tehnic deci, procedura nu este extrem de complicata. Emotional insa, ea a divizat cel mai profund negocierile ONU si comunitatea internationala.

Peste 50 de state au interzis-o prin lege, dar 140 de alte membre ONU nu, iar SUA se numara printre acestea. Eforturile de a negocia o astfel de conventie internationala au cazut chiar in anul in care au inceput, in 2005, din cauza clonarii terapeutice. Cei care sustin demersul spun ca el ofera sperante medicinei regenerative si deci milioanelor de oameni care sufera de bolile comune ale lumii industrializate: diabet, infarct, Alzheimer sau Parkinson. Oponentii continua sa sustina insa ca o astfel de productie este imorala: unii sustin ca reproducerea inseamna selectie naturala, pe de-o parte, dar asigura si varietatea umana, pe de alta. Altii merg pina intr-acolo incit prevad o lume a bogatilor care isi vor imparti corpurile clonate si "fara creier".
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Totul despre clonare #4983

Trei copii clonaţi trăiesc în Europa de Est:ohmy:

Un ginecolog italian controversat, Severino Antinori, a afirmat că a clonat trei bebeluși care au în prezent nouă ani și locuiesc în Europa de Est, potrivit interviu publicat de săptămânalul Oggi.

"Am ajut la nașterea prin tehnica clonării a trei copii. Este vorba de doi băieți și o fată care au în prezent nouă ani. Ei s-au născut sănătoși și se află în stare excelentă de sănătate la ora actuală", a spus acesta.

În urmă cu cinci ani, omul de știință a vorbit despre nașterea a trei copii clonați, fără a da alte detalii și fără a preciza că el însuși stă la originea acestui presupus experiment.

Severino Antinori, supranumit "obstetricianul bunicilor", a devenit celebru pentru că a ajutat mai multe femei la menopauză să aibă copii. "Respectul la viață privată a acestor familii îmi interzice să merg mai departe", a adăugat acesta, precizând că metoda folosită era "o îmbunătățire a tehnicii folosite de geneticianul scoțian Ian Wilmut care a clonat oaia Dolly".

Fără a aduce nicio probă pentru a-și susține afirmațiile, medicul Antinori a afirmat că a recurs la clonare pornind de la celulele a trei tați pentru că aceștia erau sterili. El a dat asigurări că a fecundat ovocitele femeilor în laborator printr-o metodă numită transfer nuclear.

Jurnalista care i-a luat interviul i-a amintit că în Italia clonarea este interzisă de legea, dar medicul Antinori a spus că preferă "să vorbească de terapiile inovative de reprogramare genetică decât despre clonare.

Medicul s-a născut în 1945 și a devenit celebru pe plan mondial în 1994 pentru că a permis unei italience de 63 de ani să devină mamă.

În urmă cu două săptămâni, Severino Antinori a fost din nou în centrul unei polemici anunțând că va încerca să aplice fecundarea artificială a unei femei al cărei soț se află în comă ireversibilă din cauza unei tumori pe creier. Aceasta ar fi o premieră în Italia dacă procedura va fi dusă la bun sfărșit.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Totul despre clonare #5857

Francezii si japonezii au inceput lucrarile pentru clonarea mamutilor

Bernard Buigues a calatorit dupa 1997 la Khatanga, un sat din Arctica, unde a descoperit mamuti bine conservati in gheturile vesnice.

Ajutat de specialistii rusi, care aveau suficienta vodca la bordul elicopterului, Buigues a decopertat cu grija fosilele animalelor uriase, disparute cu multe mii de ani in urma, informeaza AFP. Francezul s-a intors apoi acasa, iar un biolog din Lyon avea sa-i confirme ca acidul dezoxiribonucleic fusese conservat relativ bine.

Dr. Stephan Schuster arata ca genomul mamutilor difera de genomul elefantilor africani. Atunci le-a venit ideea sa cloneze mamuti, initiativa pe care au luat-o si specialistii japonezi.

Astfel, dupa o munca sustinuta, mamutii vor reveni in tundrele din Siberia in maximum zece ani. Este doar o chestiune de timp si de bani. Mamutii au disparut in mod misterios cu aproximativ 4.500 de ani in urma, la sfarsitul ultimei ere glaciare.

SURSA
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Totul despre clonare #6333

Clonele umane, create in laboratoare secrete

Un expert controversat a fost filmat în timp ce a clonat embrioni umani.

“Pot să clonez o fiinţă umană”, se laudă doctorul Panayiotis Zavos la începutul unui articol amplu publicat de Independent.

Controversatul specialist a declarat că a clonat 14 embrioni umani şi a transferat 11 dintre ei în uterul a patru femei, pregătite să nască copii clonaţi. Nici unul dintre embrionii transferaţi nu a dus la o sarcină viabilă, dar Zavos a declarat că e doar “primul capitol” din încercarea sa de a produce copii clonaţi din celulele părinţilor.

Clonarea a fost filmată de un realizator independent de documentare, care a povestit jurnaliştilor că femeile sperau cu adevărat să rămână însărcinate cu bebeluşi clonaţi.



De altfel, toate încercările de clonare ale doctorului au fost filmate, din 2003, de Peter Williams, cunoscut pentru
documentarele sale de la Discovey Channel.

Panayiotis Zavos a încălcat unul dintre cele mai importante tabuuri, sunt de părere oamenii de ştiinţă, transferul embrionilor clonaţi fiind ilegal în Marea Britanie, ca în multe alte ţări.

El a realizat clonele într-un laborator secret, aflat probabil în Orientul Mijlociu, unde clonarea nu este interzisă, scrie publicaţia britanică.

"Nu e nici un dubiu şi sigur nu sunt singurul care face asta: copiii clonaţi sunt pe drum”, spune Zavos, într-un interviu luat de “The Independent”.

Continuarea in Cotidianul
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Totul despre clonare #6356

Doctorul Panayiotis Zavos, britanicul nascut in Cipru care sustine ca a clonat mai multi embrioni umani, a starnit reactii dure din partea comunitatii stiintifice si medicale, unele personalitati cerand ca acesta sa fie inchis.

Doctorul Zavos a declarat miercuri ca a creat embrioni clonati de la mai multe persoane decedate, printre care si o fata in varsta de zece ani. El a declarat ca este convins ca primul copil clonat se va naste peste aproximativ un an, relateaza The Daily Mail.

El a declarat ca a creat 14 embrioni creati prin prelevarea de celule din pielea adultilor si ca 11 au fost introdusi in pantecele unor femei, care insa nu au ramas insarcinate.

Procesul de clonare presupune prelevarea de material genetic din ovocitul unei femei si inlocuirea lui cu o celula din pielea acesteia sau de la partenerul sau. Stimularea prin curent electric face ca ovocitul sa inceapa sa se divizeze si sa se dezvolte, formand un embrion.

Declaratiile lui Zavos sunt inca privite cu rezerva de personalitatile din domeniul sanatatii si stiintei. Orice copil nascut in urma procesului de clonare ar avea probleme genetice si va muri prematur, potrivit cercetatorilor.

Zavos sustine ca are deja 100 de pacienti, clonarea fiind ultima sansa de a avea un copil pentru unele cupluri. Clonarea fiintelor umane este ilegala in Marea Britanie.
  • zurly
  • Avatarul lui zurly
  • Deconectat
  • Elite Member
  • good boy
  • Posts: 232
  • Thank you received: 20
  • Karma: 4
Realitatea e ruina unui vis
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Totul despre clonare #6977

Caini clonati fluorescenti

Cercetatorii coreeni, care au realizat primul caine clonat in 2005, au creat recent un catel modificat genetic. Acesta “se lumineaza” in rosu cand este pus sub o sursa de raze ultraviolete.

Catelul face parte dintr-un cuib de 5 pui modificati genetic. Scopul cercetatorilor este sa creeze caini purtatori de maladii umane, “modele” care sa permita gasirea mai rapida a unor tratamente eficiente, explica Maxisciences.

Tehnica cercetatorilor coreeni este insa controversata. Alti cercetatori considera ca manipularea genetica si clonarea sunt inutile, intrucat cainele este deja folosit ca model pentru numeroase patologii.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Totul despre clonare #19696

Proiectul de lege care interzice clonarea, aprobat de Senat

Proiectul de lege care interzice clonarea si aplicatiile biomedicale care incalca drepturile omului si demnitatea umana a fost aprobat de Senat cu 99 de voturi, informeaza Agerpres.

Documentul propune practic interzicerea clonarii, a implantarii embrionului uman in corpul unei femele animal, cresterea si dezvoltarea unui embrion uman creat in alt mod decat fertilizarea in vitro a unui ovul uman cu gameti masculini umani, pentru o perioada mai mare de 14 zile, dar si cresterea si dezvoltarea unui embrion uman in exteriorul corpului unei femei pentru o perioada mai mare de 14 zile.

De asemenea, comertul cu embrioni umani ar urma sa fie interzis "prin orice metode sau mijloace", pentru obtinerea unui "folos patrimonial injust". Incalcarea legii se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani si cu interzicerea unor drepturi.

Plenul Senatului a aprobat de raportul de admitere, formulat de comisia pentru sanatate publica, care amendeaza proiectul in sensul ca daca infractiunile amintite mai sus sunt savarsite de un medic sau asistent medical, acesta, pe langa pedeapsa cu inchisoarea, va primi si interdictia de a-si exercita profesia.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Totul despre clonare #19717

De cand exista Lumea si Pamantul marile descoperiri,inventii au avut si au si avantaje si aduc si mari pericole. Sunt obtimist in sensul ca stiinta ne va ajuta. Ma intereseaza doar avantajele. Cat despre partea negativa, oameni suntem si exista legi care sanctioneaza rautatea si nemernicia. Cred mult in ratiune.
Viitorul ar trebuii sa fie mai bun decat prezentul. Asta e sensul .
  • ciresaru
  • Avatarul lui ciresaru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Vreau sa comunic..
  • Posts: 803
  • Thank you received: 123
  • Karma: 7
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, ioanahope&ciresaru ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Totul despre clonare #19866

Au fost create 4 surori identice ale clonei Dolly

Clona Dolly, celebra spre sfarsitul anilor '90, are 4 surori post-mortem, acestea fiind create din acelasi material genetic din care a fost ea creata in 1996.

Practic, cele 4 mioare sunt identice atat intre ele, ci si cu raposata Dolly, creata la Institutul Roslin din Edinburgh, careia i-a fost curmata viata la numai 6 ani, pentru a scapa de suferintele cauzate de artrita si o boala de plamani, conform Daily Mail.

Dolly, primul mamifer-clona, obtinut din tesut adult, a creat senzatie la vremea ei, desi unii cercetatori avertizasera ca urma sa aiba mari probleme de sanatate. Din materialul genetic recoltat in urma cu 14 ani au fost create urmasele lui Dolly, numite si ele la fel.

Practic, urmasele lui Dolly au la baza tot tesut mamar, ca si prima Dolly, numita asa dupa cantareata de country Dolly Parton. Cele patru Dolly pasc in prezent linistite pe pamantul ce apartine Universitatii Nottingham.

Ele sunt atent monitorizate din punct de vedere al sanatatii, pana acum nedand vreun semn ca ar suferi de bolile pe care le avea prima Dolly. Desi s-au nascut in urma cu 3,5 ani, abia de curand existenta lor a devenit publica.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Totul despre clonare #21551

Clonarea umana, interzisa in Romania. Pedeapsa este inchisoare intre 3 si 7 ani

Senatorii au adoptat, marti, un proiect de lege care interzice clonarea umana, dar si unele practici de crestere si dezvoltare a embrionilor umani, cu exceptia fertilizarii in vitro.
Legea privind interzicerea clonarii si a aplicatiilor biomedicinei care incalca drepturile omului si demnitatea umana a fost adoptata de Senat cu 99 voturi favorabile, trei "impotriva" si doua abtineri, aceasta fiind initiata de mai multi deputati si senatori apartinand tuturor grupurilor parlamentare.

Legea interzice clonarea umana, definita ca reproducere asexuata, realizata prin introducerea de nuclee ale unor celule somatice intr-un ovocit fertilizat sau nefertilizat al carui nucleu a fost indepartat sau inactivat, in vederea producerii unui organism viu, aflat in orice stadiu de dezvoltare, care are o constitutie genetic umana sau un genom uman predominant.

Celula somatica este definita ca celula diploida (care are un set complet de cromozomi) obtinuta sau derivata dintr-un corp uman viu sau mort, aflata in orice stadiu de dezvoltare.

Legea interzice, de asemenea, implantarea embrionului uman in corpul unei femele de animal, cresterea si dezvoltarea unui embrion uman creat in alt mod decat fertilizarea in vitro si cresterea si dezvoltarea unui embrion uman in exteriorul corpului unei femei pentru o perioada mai mare de 14 zile.

Sunt interzise si plasarea unui embrion obtinut ilegal in corpul unei mame purtatoare, comertul cu embrioni umani, precum si comertul cu gameti umani, pentru obtinerea unui folos patrimonial injust.

Clonarea umana se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani. Celelalte aplicatii ale medicinei interzise de lege se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani, iar cand in cauza sunt implicati si medici si asistenti medicali acestora li se va interzice exercitarea profesiei respective.

Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut, cu putere decizionala, si de Camera Deputatilor.

MEDIAFAX
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Totul despre clonare #21860

Prima vaca clonata, care poate da lapte uman

Un laborator genetic argentinian a anuntat ca a creat prima vaca transgenetica din lume, care poate da lapte similar celui matern.

"Vaca clonata, pe nume Rosita Issa, este prima din lume care are in strucutura gene umane ce contin proteina ce se gaseste in laptele uman", a dezvaluit Institutul Argentinian pentru Tehnologie Agricola, initiatorul proiectului in colaborare cu Universitatea din San Martin.

Rosita Issa a fost nascuta pe 6 aprilie prin cezariana, deoarece cantarea, in momentul venirii pe lume, in jur de 45 kg, de doua ori mai mult fata de greutatea normala a rasei intr-un asemenea moment. "Cand va creste, vaca va putea sa ofere lapte similar celui uman", se arata in comunicatul remis presei de initiatorul proiectului, preluat de Darik News

"Scopul nostru a fost sa imbunatatim calitatile nutritive ale laptelui de vaca, adaugand doua gene umane, proteina lactoferin, care asigura copiilor o protectie antibacteriana si antivirala, si lizozim, care este, deasemenea, un agent antibacterian", a incheiat cercetatatorul Adrian Mito, de la Universitatea din San Martin, intr-o conferinta de presa.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
  • Page:
  • 1
  • 2